SK Tichá

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
SK Tichá
NázevSK Tichá, z.s.
ZeměČeskoČesko Česko
MěstoTichá
Založen1944
AsociaceČesko FAČR
Domácí dres
Venkovní dres
SoutěžI. A třída Moravskoslezského kraje – sk. B
StadionSportovní areál SK Tichá
Souřadnice
Kapacita1 000 diváků
Oficiální webová stránka
Některá data mohou pocházet z datové položky.

SK Tichá je český fotbalový klub v obci Tichá v okrese Nový Jičín, který byl založen v dubnu roku 1944. Klub je účastníkem I. A třídy Moravskoslezského kraje – skupiny B (6. nejvyšší soutěž).

Největším úspěchem klubu je účast v krajském (župním) přeboru v sezónách 2001/2002 a 2002/2003. Fotbalové hřiště v Tiché má kapacitu 1 000 míst.

Historie[editovat | editovat zdroj]

První průkopníci fotbalu se v obci objevují již ve dvacátých letech 20. století, věnovali se mu také někteří členové tělovýchovné jednoty Sokol Tichá. Ale fotbal byl zatím považován za jeden z méně hodnotných sportů. V době druhé světové války hledala mládež útěchu ve fotbalu. Příznivců tohoto sportu stále přibývalo, a tak v roce 1943 začali nadšenci fotbalu budovat hřiště v dolní části obce na pozemku pana Šrámka. Na úpravě hřiště se pracovalo velmi intenzivně, aby mohlo být co nejdříve otevřeno. Činnost fotbalových nadšenců bylo nutno řídit. Tak byl v dubnu 1944 založen samostatný fotbalový klub S.K. Tichá. Na historicky první utkáni byl pozván divizní SK Beskyd Frenštát, právě při otevření hřiště. Toto první utkáni tichavských fotbalistů skončilo výsledkem 11:1 pro hosty z nedalekého Frenštátu od Radhoštěm.[1]

Hřiště SK Tichá vybudované v roce 1944 postupem času nevyhovovalo potřebám tělovýchovné jednoty. Ve spolupráci MNV Tichá, orgánu tělovýchovy a TJ se započalo s výstavbou nového sportoviště. Přípravné práce začaly v roce 1967, s vlastní výstavbou v roce 1968. Sportoviště bylo vybudováno a na jeho výstavbě se podíleli nejen členové TJ, ale i mnoho občanů z Tiché. Nový sportovní stánek byl slavnostně předán do užívání TJ při sportovním dni 1. července 1973.

V sedmdesátých létech se zvyšovala aktivita v oddílu kopané. Ke každému družstvu je získán školený trenér, zvyšuje se náročnost a kvalita trenérské práce. Projevuje se také zlepšení podmínek TJ, hlavně zásluhou MNV Tichá. V letech 1973–1975 působilo v Tiché také ženské družstvo.

Cílevědomá práce přináší své ovoce. Družstva dorostu a mužů postupují do Okresního přeboru v mistrovské sezóně 1977/1978. Po ukončení soutěže v červenci 1978 byl uspořádán sportovní den, jehož součástí byl přátelský zápas v kopané TJ Sokol Tichá – Baník Ostrava.

V krajském přeboru se Tichá mohla těšit z velké přízně fanoušků, kteří navštěvovali ve velkém počtu jak domácí, tak také venkovní zápasy. Nebudeme-li počítat okolní derby, jednoznačně největší návštěva přišla do Tiché na jaře roku 2002. Utkání s mužstvem FC Hlučín sledovalo více než dva tisíce diváků. Ve zmíněném utkání se z vítězství 2:1 radoval tým Hlučína.

V roce 2014 probíhaly oslavy 70 let oddílu, při kterých zde v rámci zápasu „All Stars Tichá“ vs. „FC Baník Ostrava – stará garda“ hráli hráči jako René Bolf, David Bystroň, Petr Veselý, Tomáš Vrťo, Michal Daněk či Petr Samec.[2]

V sezóně 2021/2022 se klub stal mistrem I. B třída Moravskoslezského kraje – sk. D a postoupil podruhé ve své klubové historii do I. A třídy Moravskoslezského kraje.

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]