Rybářský lístek

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Vzor rybářského lístku

Rybářský lístek je doklad, který je povinna mít každá osoba provádějící lov na rybářském revíru.

Vydání[editovat | editovat zdroj]

Rybářský lístek vydává občanům České republiky obecní úřad obce s pověřeným obecním úřadem, v jehož obvodu má žadatel o vydání rybářského lístku trvalý pobyt, popřípadě cizincům, kteří se zdržují v obvodu jeho působnosti.[1] Vydání rybářského lístku podléhá správnímu poplatku:[2]

Doba platnosti Správní poplatek Správní poplatek pro osoby mladší 15 let nebo studující rybářství nebo osoby, které zajišťují rybářství v rámci svého povolání nebo funkce
30 dní 200,- Kč
1 rok 100,- Kč 50,- Kč
3 roky 200,- Kč 100,- Kč
10 let 500,- Kč 250,- Kč

Pro získání prvního rybářského lístku jsou nutné základní znalosti z oblasti rybářství, biologie ryb a právních předpisů o rybářství, prokázané zkouškou před orgánem pověřeným ministerstvem zemědělství. Pro obnovení lístku po skončení platnosti není nutné znovu podstupovat zkoušku. Zkoušku rovněž nepodstupují:[3]

Zkoušku rovněž nemusí podstupovat žadatelé o třicetidenní rybářský lístek, ten však po skončení platnosti nelze obnovit.

Cizinci se vydá rybářský lístek za stejných podmínek jako občanovi a rovněž v případě, kdy se prokáže oprávněním obdobným rybářskému lístku vydaným v cizím státě.

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. Zákon č. 99/2004 Sb., o rybníkářství, výkonu rybářského práva, rybářské stráži, ochraně mořských rybolovných zdrojů a o změně některých zákonů (zákon o rybářství). In: Sbírka zákonů. 2004. Dostupné online. § 13. Ve znění pozdějších předpisů. Dostupné online.
  2. Zákon č. 634/2004 Sb., o správních poplatcích. In: Sbírka zákonů. 2004. Dostupné online. Ve znění pozdějších předpisů. Dostupné online. Příloha - Sazebník, část I, položka 14.
  3. Vyhláška ministerstva zemědělství č. 197/2004 Sb., k provedení zákona č. 99/2004 Sb., o rybníkářství, výkonu rybářského práva, rybářské stráži, ochraně mořských rybolovných zdrojů a o změně některých zákonů (zákon o rybářství). In: Sbírka zákonů. 2004. Dostupné online. § 10. Ve znění pozdějších předpisů. Dostupné online.

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]