Ruský státní symfonický orchestr

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Ruský státní symfonický orchestr
Základní informace
Žánryklasická hudba
Aktivní rokyod 1936
Webwww.gaso.ru
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Státní akademický symfonický orchestr Ruské federace J. F. Světlanova (rusky Госуда́рственный академи́ческий симфони́ческий орке́стр Росси́йской Федера́ции и́мени Светла́нова, zkráceně GASO) je významný ruský symfonický orchestr.

Historie[editovat | editovat zdroj]

Byl založen v roce 1936 jako Státní akademický symfonický orchestr SSSR (rusky Госуда́рственный академи́ческий симфои́ический орке́стр СССР) a poprvé vystoupil 5. října 1936 ve Velkém sále Moskevské konzervatoře.

Od poloviny 50. let a zejména po nástupu Jevgenije Světlanova na post šéfdirigenta se intenzivně věnoval nahrávání, z té doby pochází i projekt Antologie ruské symfonické hudby. V roce 1956 byl prvním souborem svého druhu, který ze Sovětského svazu vyrazil na zahraniční turné.

V roce 1991 byl orchestr přejmenován na Státní akademický symfonický orchestr Ruska. V roce 2000 odvolal ruský ministr kultury Světlanova z důvodu, že se podle názoru ministra věnoval přehnaně vystupování v zahraničí.

V roce 2006 získal orchestr jméno Světlanova, který zemřel v roce 2002.

Šéfdirigenti[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku Государственный академический симфонический оркестр России na ruské Wikipedii.

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]