Ruční práce s žakárovým vzorováním

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie

Žakárovým vzorováním se vytváří v ručně pletených, vyšívaných nebo háčkovaných textiliích zřetelně ohraničené obrazce různých tvarů. Vzorky na snímcích dole jsou všechny zhotoveny se stejným tvarem a velikostí motivů a ze stejných přízí (PAN / BW, 370 tex).

Žakárová pletenina[editovat | editovat zdroj]

se vzoruje s 2-4 i více různobarevnými přízemi. K přechodu od jedné barvy k druhé se používá tzv. technika zkřížené niti (způsobuje, že v pletenině nevzniká díra). Na lícní straně jsou viditelná jen očka v následující barvě, zatímco nit předchozí barvy se provlékne na rubní straně pleteniny.[1]

Vyšívání na pletenině[editovat | editovat zdroj]

Výšivka se provádí zleva doprava takzvaným pletacím stehem. K vyšívání se vždy používá příze jiné barvy než je na podkladové pletenině, konce vyšívacích nití se na rubní straně sešijí. K vyšívání je nutný výkres s údajem o počtu stehů jako předloha.[2]

Háčkování žakárového vzoru[editovat | editovat zdroj]

Háčkování žakárových vzorů se provádí stejně jako u pletenin podle výkresu. Motivy mají většinou geometrický tvar, háčkováním se nedá dosáhnout tak přesná výška oček jako při pletení. Při změně barvy niti se zbytek předcházející niti provlékne na rubní stranu textilie[3].

Použití[editovat | editovat zdroj]

Pleteniny se používají hlavně na svetry s norským nebo velkoplošným vzorem. Vyšívané a háčkované žakárové vzory se doporučují na drobnější motivy zhotovené v menším počtu.

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. How to knit Jacquard technique [online]. BettaKnit, 2020-05-21 [cit. 2021-09-26]. Dostupné online. (anglicky) 
  2. Learn jaquard stitch [online]. Needke Work, 2011-06-28 [cit. 2021-09-26]. Dostupné online. (anglicky) 
  3. How to Crochet Jacquard [online]. The Blog we are knitters, 2014-09-12 [cit. 2021-09-26]. Dostupné online. (anglicky) 

Literatura[editovat | editovat zdroj]

  • Mon Tricot & Plus Lexikon, Verlag Ediclair & Cie, Paris 1980, str. 118-119