Romana Zienertová

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Romana Zienertová
Základní údaje
Rodné jménoRomana Zienertová
Datum narození1975
Místo narozeníČeskoslovenskoČeskoslovensko Československo
Rozsudekdoživotí
Oběť
Modus operandiudušení, podřezání nožem
Počet obětí4 děti
Období vraždění2. září 2011
Stát vražděníČeskoČesko Česko
Místo vraždyŠiroký Důl
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Romana Zienertová (* 1975) je česká masová vražedkyně, která zabila své čtyři děti.

Vraždy[editovat | editovat zdroj]

Ve svém bydlišti v Širokém Dole v okrese Svitavy, kam se přistěhovala jen několik dní před spácháním svého činu, se 2. září 2011 pokusila o takzvanou rozšířenou sebevraždu. S partnerem Jaroslavem měla dceru Romanu († 2 měsíce) a z předchozích vztahů děti Lukáše († 2 roky), Elišku († 4 roky) a Davida († 8 let). Třem mladším dětem nožem podřezala krk a zápěstí, nejstaršího Davida udusila polštářem. Po činu chtěla spáchat sebevraždu oběšením a podřezáním žil, ale díky rychlému příjezdu policejní hlídky, kterou zavolal její přítel, jí bylo v sebevraždě zabráněno. Podle svědků se o děti starala vzorně.

U soudu tvrdila, že si nepamatuje nic z vraždy ani z toho, co bylo předtím. U soudu neprojevovala emoce; žádnou lítost neprojevila, ani když byl přehráván videozáznam z místa činu. Podle posudků znalců z psychiatrie a psychologie netrpí duševní poruchou a ztrátu paměti předstírá.

Krajským soudem v Hradci Králové byla 11. května 2012 uznána vinnou a odsouzena na doživotí. Po vyhlášení verdiktu žena zkolabovala, a protože by se za této okolnosti proti rozsudku případně nemohla odvolat, bylo pokračování nařízeno na 30. května téhož roku. Po vynesení rozsudku a po poradě s právníkem se odvolala k vrchnímu soudu v Praze. Ten jí 19. září 2012 trest doživotí potvrdil.[1][2] K výkonu trestu nastoupila do věznice v Opavě.[3]

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. Romaně Zienertové potvrdil Vrchní soud v Praze za čtyřnásobnou vraždu dětí doživotní trest [online]. mediafax.cz, 2012-9-19 [cit. 2012-09-26]. Dostupné online. 
  2. Odvolací senát potvrdil vražedkyni dětí doživotní vězení [online]. Deník, 2012-9-19 [cit. 2012-09-26]. Dostupné online. 
  3. Neblaze proslulá krkavčí matka už nastoupila trest [online]. Deník, 2012-9-24 [cit. 2012-09-26]. Dostupné online. 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]