Rocher de la Tournette

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Rocher de la Tournette
Tournette mezi Les Bosses a Mont Blanc
Tournette mezi Les Bosses a Mont Blanc

Vrchol4677 m n. m.
Poloha
SvětadílEvropa
StátFrancieFrancie Francie
ItálieItálie Itálie
PohoříAlpy / Montblanský masiv
Souřadnice
Prvovýstuppravděpodobně Leslie Stephen, Francis Fox Tuckett s horskými vůdci Melchior Anderegg, Johann Joseph Bennen a Peter Perren 18. července 1861 během výstupu na Mont Blanc hřebenem Bosses
PovodíArve, Dora Baltea
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Rocher de la Tournette je poslední a nejvyšší skalní rameno na hřebeni Les Bosses, kudy vystupují spojené normální cesty z Francie a Itálie na Mont Blanc. Nachází se mezi vrcholem Petite Bosse a hlavním vrcholem. Na Tournette se k normálkám připojuje také horolezecká cesta Sperone della Tournette z bivaku Quintino Sella. Nevýrazný vrchol má nadmořskou výšku 4677 m.

Okolí[editovat | editovat zdroj]

K severu se spouští Bossonský ledovec, na jihozápad spadá komplikovaný systém skalních hřebenů a menších ledovců, které se spojují na velkém ledovci Miage.

Prvovýstup[editovat | editovat zdroj]

Na La Tournette se pravděpodobně poprvé dostali horolezci Leslie Stephen a Francis Fox Tuckett s horskými vůdci Melchior Anderegg, Johann Joseph Bennen a Peter Perren 18. července 1861 během výstupu na Mont Blanc hřebenem Bosses.

Letecké havárie[editovat | editovat zdroj]

  • Do těsného okolí Rocher de la Tournette se zřítilo dopravní letadlo Lockheed L-749 Constellation letecké společnosti Air India 3. listopadu 1950. Zahynulo všech 48 lidí na palubě.
  • Po šestnácti letech 24. ledna 1966 na stejném místě havaroval dopravní Boeing 707 stejné letecké společnosti. Při této nehodě přišlo o život všech 117 osob.

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]