Rio Botičo

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Tři lodě splouvají jez U Seřadiště na Botiči ve Vršovicích.

Rio Botičo je vodácká sportovní akce na potoce Botič v Praze, která se koná jednou ročně na podzim. Hromadné nezávodní splutí potoka organizuje pro veřejnost vodácký oddíl TJ KOTVA Braník. Splouvá se 13,5 km potoka. Horní polovina toku z Hostivaře do Záběhlic je přírodní, zatímco druhá polovina až do Podskalí na Vltavě je plně regulovaná. Hlavními překážkami je několik stupňů a jezů s velkými vodními válci a také několik dlouhých tunelů, kterými Botič protéká. Nejdelší tunel měří 0,75 km a ústí do Vltavy pod železničním mostem.

Vypouštění Hostivařské přehrady[editovat | editovat zdroj]

Botič lze splout na kajaku, kanoi nebo nafukovacím člunu v rámci vypouštění vody z Hostivařské přehrady do koryta Botiče. Průměrný průtok pod Hostivařskou přehradou činí 0,35 m³.s-1, kdežto při Rio Botičo dosahuje až na 4 m³.s-1. Důvodem každoročního vypouštění přehrady je snižování provozní hladiny z letního stavu na zimní stav.

Historie[editovat | editovat zdroj]

Historie vodácké akce Rio Botičo sahá do 70. let 20. století, kdy proběhly první ročníky jen s několika posádkami. Počet účastníků se postupně zvětšoval. Po sametové revoluci se akce mezi lety 1989 a 1999 nekonala. V roce 2000 byla akce obnovena a koná se každý rok. Výjimkou byly roky 2007 (revitalizace koryta Botiče Na Fidlovačce v Nuslích), 2011 (odbahnění Hostivařské přehrady), 2020 (nouzový stav vzhledem k pandemii covidu-19), 2021 a 2022 (výstavba dodatkového bezpečnostního přelivu Hostivařské přehrady).

Statistiky účasti se nevedou, ale organizátoři odhadují v posledních letech účast na 500 až 800 vodáků a přibližně poloviční počet lodí.

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]

  • Fotoreportáž z roku 2014
  • Fotoreportáž z roku 2016