Regionální muzeum a galerie v Jičíně

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Regionální muzeum a galerie v Jičíně
Údaje o muzeu
StátČeskoČesko Česko
AdresaValdštejnovo náměstí 1, Jičín, 506 01, Česko
Založeno13. června 2003
Zeměpisné souřadnice
Map
Webové stránky
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Regionální muzeum a galerie v Jičíně (dříve Okresní muzeum a galerie Jičín) je krajská příspěvková organizace sdružující muzeum, které návštěvníkům interaktivní formou představuje dějiny města a regionu, a galerii, která představuje výstavy jak muzejní, tak ryze umělecké.

Historie[editovat | editovat zdroj]

Muzejní činnosti v Jičíně předcházela různá sběrná a vystavovatelská činnost hospodářských spolků ve druhé polovině 18. století. Stálá muzejní expozice byla otevřena veřejnosti v roce 1896 v budově Obecní spořitelny, kde s výjimkou okupace fungovala do roku 1948. Slavnostní otevření nové expozice v prvním patře jičínského zámku proběhlo 12. června 1949, mezi lety 1969–1989 pak byla expozice uzavřena kvůli rekonstrukci prostor zámku. Od roku 2002 byla zpřístupněna inovovaná vlastivědná expozice muzea s interaktivním způsobem prohlídky, muzeum se proto prezentuje jako Muzeum hry.[1] Stálá expozice je od 15. října 2023 dočasně uzavřena kvůli rekonstrukci. Opětovné otevření je plánováno na rok 2026.[2]

Od počátku se vznikem muzea souvisela i archivní a galerijní činnost, archiv se definitivně osamostatnil v roce 1939, galerie fungovala nezávisle mezi lety 1965 až 1987.

Budovy[editovat | editovat zdroj]

Sídelní budovou muzea a galerie je jičínský zámek, muzeum se nachází v prvním patře, galerie v přízemí. Od roku 2021 je v provozu nově postavený depozitář muzea v areálu fary v Robousích.

Sbírky[editovat | editovat zdroj]

Ve sbírkách muzea se nacházejí exponáty spadající do oborů archeologie, etnografie, zoologie a botaniky a geologie. Unikátní jsou sbírky regionálního písemnictví, tiskovin a výtvarného umění.

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. Historie Historie muzea a muzejního spolku v Jičíně
  2. Home. www.muzeumhry.cz [online]. [cit. 2024-03-28]. Dostupné online. 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]