Rechit

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Rechit
varianty hieroglyfického zápisu
D21
Aa1
M17M17X1G23 G23
G23

D21
Aa1
M17M17X1G23
Z2
G24
Pták rechit vzdávající chválu
Váleční zajatci na reliéfu ze Sahureova zádušního chrámu

Rechit je staroegyptský symbol v podobě ptáka – čejky nebo kulíka s výraznou hlavou a chocholem – vyjadřující představu velkého množství lidu a často využívaný v mocenské královské ikongrafii jako výzdobný prvek např. trůnů či podstavců soch.

Původně byl spojován s cizími národy porobenými triumfujícím panovníkem, které představolali váleční zajatci; snad tomu tak bylo proto, že pták se svázanými křídly připomínal znázornění zajatce[1] jako člověka s rukama přivázanýma za zády (často i k nohám). Poprvé se motiv ptáků rechit v tomto kontextu objevuje už na palici krále Štíra z doby 0. dynastie, kde možná představují poražené obyvatele severního Egypta v době před sjednocením země.[1]

Patrně nejznámějším příkladem je vyobrazení z počátku 3. dynastie na podstavci sochy Necerchta Džosera ze serdabu jeho pyramidového komplexu, na němž jsou znázorněni vedle nepřátel v podobě tzv. Devíti luků, které Džoser drtí svými chodidly. Od této doby mohou ptáci rechit vedle svého původního významu vyjadřovat také představu věrných poddaných krále;[1] často se pak objevují v pozici „vzdávání chvály“.

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. a b c SHAW, Ian. Egypt a okolní svět. In: SHAW, Ian. Dějiny starověkého Egypta. Praha: BB/art, 2003. ISBN 80-7257-975-4. Kapitola 11, s. 333n.

Související články[editovat | editovat zdroj]

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]