Raymond Belle

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Raymond Belle
Narození3. října 1939
Francie Vietnam, Francouzská Indočína
Úmrtíprosinec 1999 (ve věku 60 let)
FrancieFrancie Francie
Povoláníhasič
DětiDavid Belle
Jeff Belle
PříbuzníGilbert Kitten (tchán)
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Raymond Belle (3. říjen 1939 Vietnamprosinec 1999 Francie) byl francouzský voják, považovaný za jednoho z předchůdců bojových umění parkouru a freerunningu. Proslavil se akcí 19. ledna 1969, během které, za extrémních podmínek, slanil z vrtulníku a strhl vlajku Vietcongu z věže katedrály Notre-Dame.

Jeho život byl ve velkém ovlivněn první válkou v Indočíně (1946-1954), ve které Raymond Belle přišel o oba rodiče (otec zemřel v boji, matka byla od svého syna separována). Svou ztrátu si vykompenzoval vstupem do francouzské armády, jejíž výcvik ukončil v roce 1958. Místo toho, aby se však připojil k bojovým jednotkám, nastoupil k pařížské hasičské brigádě. Zasvětil život fyzickému zdokonalování sebe sama, založeného na učení Georgese Héberta, ke kterému se dostal v armádě, díky čemuž se brzy stal jedním z nejúspěšnějších pařížských hasičů vůbec, se specializací na slaňování a další fyzicky náročné výkony. Za míru sebeobětování pro záchranu životů obdržel mnoho vyznamenání a stal se vzorem nové generace.

Jeho umění plná životu ohrožujících akcí imponovalo mnoha mladým Pařížanům, mezi kterými byli nejvýraznější Sébastien Foucan a jeden z Raymondových synů, David Belle. Skrz tyto dva mladíky se pak bojová umění francouzských vojáků z Vietnamu změnila na disciplínu zvanou parkour.