Růženín (Chocerady)

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Růženín
Domky v Růženíně
Domky v Růženíně
Lokalita
ObecChocerady
StátČeskoČesko Česko
Zeměpisné souřadnice
Růženín
Růženín
Další údaje
Kód ZSJ052043
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Jak číst infobox Zdroje k infoboxu a českým sídlům.
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Růženín je osada v místní části Vlkovec obce Chocerady. Nachází se na levém břehu Sázavy po levé straně ústí Vodslivského potoka. Na pravé straně Vodslivského potoka na něj navazuje základní sídelní jednotka Samechov-u nádraží patřící k choceradské místní části Samechov.[zdroj?] Růženín je tvořen sklárnou Kavalierglass a řadou novějších domků. Po břehu Sázavy osadou prochází železniční trať Čerčany - Světlá nad Sázavou, která má na protější straně potoka stanici Samechov. V Růženíně má zastávku „Chocerady, Růženín, sídliště“ také autobusová linka PID 465 Chocerady – Samechov, kterou obsluhují tři páry školních spojů a která v Choceradech navazuje na linku 383 z Prahy.

Růženín vznikl na počátku 20. století, kdy zde došlo po požáru k vybudování nové sklárny. Ta byla pojmenována Rosahütte[1] (česky tedy sklárnou Růženín) po manželce tehdejšího vlastníka Arnošta Pryla (Růžena Prylová).[2] Před tím sklárna pod různými vlastníky existovala pod názvem Samechovská sklárna. Prylům se dařilo a tak vznikla vlastní osada, kde měli své domky zaměstnanci sklárny. V 50. letech byla sklárna znárodněna a převedena pod sklárny Kavalier v jejichž rukách je dodnes. Dnes[kdy?] už je továrna využívána jen jako skladový prostor.

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. VONDRUŠKA, Vlastimil. Sklářství. Praha: Grada, 2002. ISBN 80-247-0261-4. Kapitola Sklárny v českých zemích, s. 177–196. 
  2. PRESLER, Aleš. Údolí chrastících duchů [online]. eStranky.cz, 2010-03-27 [cit. 2010-07-22]. Dostupné online. 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]