Quarry Bay

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Obchodní komplex Taikoo Place v oblasti Quarry Bay

Quarry Bay (čínsky pchin-jinem Zéyúchōng, znaky zjednodušené 鲗鱼涌, tradiční 鰂魚涌) je oblast pod horou Mount Parker, ležící ve správní jednotce Východní obvod, na ostrově Hong Kong Island v čínském Hongkongu.[1] Od devatenáctého století se lokalita přeměnila v průmyslovou základnu a rezidenční čtvrť s hustou zástavbou vysokých obchodních budov.[2]

Na východě Quarry Bay sousedí se Sai Wan Ho, směrem na jih leží Mount Parker, západně se rozkládá North Point a na severu pak Victoria Harbour. Čínský název Zéyúchōng odkazuje na místní vodní tok, v němž během devatenáctého století žila populace karase obecného.[3] Původní zátoka zmizela s rekultivací krajiny a rozšířením pevniny, když ležela přibližně sedm set metrů ve vnitrozemí od nové hranice pobřeží.[4]

Skalní masivy zátoky se staly zdrojem kamene, jehož těžba sloužila k výstavbě budov a silnic. Po příchodu britských kolonistů a nastolení koloniální éry, v návaznosti na opiové války, se do lokality začali od první poloviny devatenáctého století stěhovat hakkští kameníci z chanského etnika.[3]

Západní část oblasti se v minulosti nazývala Laj čch' (čínsky pchin-jinem Lai Chi, znaky tradiční 麗池). Od 30. let dvacátého století v ní došlo k rozvoji turismu v souvislosti s výstavbou pláží a zábavních center typu Ritz Ballroom, otevřeného v roce 1947.[5] Protíná ji hlavní třída King's Road, do roku 1984 jediná velká dopravní tepna. Východní část se jmenuje Quarry Point. Sídlily v ní budovy společnosti Butterfield & Swire, nejstarší kontinuálně existující hongkongské firmy,[1] což se odrazilo v pojmenování řady prostranství a budov po čínském názvu této firmy „Taikoo“ (čínsky pchin-jinem tài gǔ, znaky tradiční 太古).[4] Řeka původně ústící do zátoky byla od moře odříznuta výstavbou nádrže, která se stala zásobárnou vody pro místní loděnice, cukrovar na Tong Chong Street a později továrnu Coca-Cola na Greig Road a Yau Man Street.[4] Horní tok řeky byl upraven na betonový odvodňovací kanál a dolní tok přeměněn na ulici Quarry Bay Street.

Galerie[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku Quarry Bay na anglické Wikipedii.

  1. a b The Treasures and Pleasures of Hong Kong. [s.l.]: Impact Publications, 1995. 231 s. S. 155. (anglicky) 
  2. KOPEC, Dak; BLISS, AnnaMarie. Place Meaning and Attachment: Authenticity, Heritage and Preservation [online]. Routledge, 2020-03-10 [cit. 2020-05-17]. Dostupné online. ISBN 978-1-000-03872-9. 
  3. a b WORDIE, Jason. Streets: Exploring Hong Kong Island. Hong Kong: Hong Kong University Press, 2002. ISBN 962-209-563-1. 
  4. a b c Historic Photos of Quarry Bay, Taikoo Dockyard and Taikoo Sugar Refinery in Hong Kong – Randomwire [online]. Randomwire, 2013-08-04 [cit. 2020-05-17]. Dostupné online. (anglicky) 
  5. BENSON, Phil. Hong Kong Pop: Ritz Ballroom [online]. hkpop.blogspot.com, 2008-09-29 [cit. 2020-05-17]. Dostupné online. (anglicky) 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]