Přírodně krajinný komplex Wielikąt

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Zdroje k infoboxu
Zdroje k infoboxu
Přírodní rezervace
Přírodně krajinný komplex Wielikąt
Zespół przyrodniczo-krajobrazowy „Wielikąt”
Základní informace
Vyhlášení1993
Rozloha642,81 ha
Poloha
StátPolskoPolsko Polsko
Souřadnice
Přírodně krajinný komplex Wielikąt
Přírodně krajinný komplex Wielikąt
Další informace
Logo Wikimedia Commons Obrázky, zvuky či videa na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Přírodně krajinný komplex Wielikąt, polsky Zespół przyrodniczo-krajobrazowy „Wielikąt”, je typ polského chráněného území (zespół przyrodniczo-krajobrazowy) vodních ploch a jejich blízkého okolí u vesnice Grabówka ve gmině Lubomia v okrese Wodzisław ve Slezském vojvodství v Polsku. Nachází se v okolí osady Wielikąt mezi vesnicemi Buków a Grabówka a mezi polderem Buków a polderem Racibórz Dolny v údolí veletoku Odra na jeho pravém břehu v Ratibořské kotlině.[1][2]

Další informace[editovat | editovat zdroj]

Přírodně krajinný komplex Wielikąt byl ustaven rozhodnutím v roce 1993 a to po mnohaletém úsilí přírodovědců. Zahrnuje soustavu chovných rybníků rybníkářství Wielikąt a blízká pobřežní pole a louky. Tradice rybníkářství je zde již od středověku. Komplex se skládá z 9 větších rybníků o plochách 17 až 40 ha a 12 malých rybníků. Celková plocha chráněného území je 642,81 ha a z toho rybníky zaujímají plochu 370,5 ha. Podél většiny hrází rybníků se nacházejí rákosiny a hráze jsou většinou porostlé listnatými stromy a křovinami. Voda pro napouštěnírybníků pochází z potoků Syrynka a Lubomka (povodí řeky Odry). Středem rybničního komplexu prochází železniční trať. Rybniční komplex poskytuje ekologicky významné podmínky pro život a rozmnožování vodního ptactva a dalších druhů zvířat a rostlin a z tohoto pohledu patří mezi nejcennější vodní plochy ve Slezsku. Místo se nachází na významné migrační trase ptáků a dosud zde bylo zaznamenáno 236 druhů ptáků, z nichž 129 druhů zde trvale hnízdí. Významnou zajímavostí je také to, že je to oblast přepeřování velký hejn a druhů vodního ptactva. Přírodně krajinný komplex Wielikąt byl, společně se sousedním Tworkowským lesem (Las koło Tworkowa), v roce 2004 prohlášen za ptačí oblast mezinárodního významu a v roce 2008 byl dokonce prohlášen za zvláště chráněné ptačí území evropské sítě Natura 2000 s názvem Stawy Wielikąt i Las Tworkowski. V roce 2003 zde byla vybudována 4 km dlouhá naučná stezka s vyhlídkovou plošinou umístěnou ve střední části rybníků. Mezi rybníky a kolem nich vedou také cyklostezky.[1][2][3][4][5]

Galerie[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. a b SZYRA, Dariusz. Ptaki zespołu przyrodniczo-krajobrazowego "Wielikąt". www.infona.pl [online]. 2004 [cit. 2023-04-20]. Dostupné online. 
  2. a b [52] Ścieżka dydaktyczna po Zespole przyrodniczo – krajobrazowym Wielikąt. ptaki.info [online]. [cit. 2023-04-20]. Dostupné online. 
  3. Stawy „Wielikąt” w Lubomii - Śląskie. Informacja Turystyc.... slaskie.travel [online]. [cit. 2023-04-20]. Dostupné online. (polsky) 
  4. Tourism PL-CZ. www.tourism-pl-cz.eu [online]. [cit. 2023-04-20]. Dostupné online. 
  5. SZYRA, Dariusz. Ptaki wodne kompleksu stawowego Wielikąt. www.infona.pl [online]. 2003 [cit. 2023-04-20]. Dostupné online. 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]