Ptáčata

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Ptáčata
Původní názevScheme Birds
Země původuŠvédskoŠvédsko Švédsko
Spojené královstvíSpojené království Spojené království
Jazykangličtina
Délka86 min
Žánrdokumentární film
ScénářEllinor Hallin
Ellen Fiske
RežieEllen Fiske
Ellinor Hallin
Obsazení a filmový štáb
ProdukceMario Adamson
Ruth Reid
HudbaCharlie Jefferson
StřihHanna Lejonqvist
Výroba a distribuce
Premiéra2019
Ptáčata na ČSFDIMDb
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Ptáčata (Scheme birds) je dokumentární film švédských režisérek Ellen Fiske a Ellinor Hallin z roku 2019. Film sleduje 3 roky života skotské dívky, která dospívá ve vyloučené lokalitě v městě Motherwell na jihu země. Obklopená chudobou a násilím, snaží se najít nový směr svého života. Film byl v České republice uveden v rámci filmového festivalu Febiofest.

Děj[editovat | editovat zdroj]

Na začátku dokumentu je Gemmě 18 let. Žije v rodinném domě se svým dědečkem Josephem, který si jí jako malou osvojil poté, co jí matka opustila kvůli drogám. Gemma tráví svůj čas ve společnosti mladých delikventů, kteří pocházejí z okolí. Heslo místních dívek je "Buďto skončíš zbouchnutá nebo zavřená". Jak sama tvrdí, nečeká, že by se někdy v jejím životě něco zásadně změnilo a počítá s tím, že v takových podmínkách bude žít navždy. Joseph nechce, aby se s těmito lidmi stýkala. Sám strávil nějaký čas ve vězení a ví, jak lehké je dostat se ve špatné společnosti do problémů. Jako trenér boxu Gemmu vede spíše ke sportu a chovatelství holubů. Ona však otěhotní s Patem, který byl v minulosti trestaný za napadení. Joseph s ní kvůli tomu přerušuje kontakt.[1] Společně se stěhují do panelového domu na sídlišti. Než se dítě narodí, je Pat opět odsouzen za napadení. Po svém návratu z vězení přísahá, že se polepší a bude se plně věnovat Gemmě a novorozenému Liamovi. Jejich nejbližšími přáteli se stanou sousedé Amy a JP. Amy čeká soud za útok na policistu, který jí zadržel pro krádež alkoholu. Do bytu za nimi chodí i 16letý Scott, který byl v minulosti několikrát odsouzený za napadení a kterého Gemma považuje v podstatě za člena vlastní rodiny. JP je jednoho dne na sídlišti brutálně zmlácen a utrpí závažné poranění mozku v jehož důsledku částečně ochrne. Jeho přítelkyně Amy následně otěhotní s náhodnou známostí a JPho opouští. Jeho blízký přítel Scott je usvědčen jako jeden z útočníků a je odsouzen k 8 letému trestu. Gemma odmítá JPho po návratu z nemocnice navštívit, protože si ho chce v paměti uchovat takového, jaký byl před útokem. Patovo chování se mezitím vrací do starých kolejí. Holduje alkoholu a drogám a většinu času tráví se svými kumpány. Gemmě a malému Liamovi se postupně přestává věnovat. Gemma ho opouští a konečně se odhodlává navštívit JPho. Jeho matka s ní probírá, jak těžké bylo vychovávat dítě v takovém prostředí a jak se její obavy o bezpečnost syna nakonec naplnily. Gemma se po tomto rozhovoru odhodlává radikálně změnit svůj život. Usmiřuje se s dědečkem Josephem, opouští Motherwell a spolu s malým Liamem odjíždí do Derby, kde si hledá práci.

Název[editovat | editovat zdroj]

Název dokumentu pochází ze skotského označení pro sídliště (scheme), ve kterém se většina filmu odehrává. Český název odkaz na sídliště neobsahuje, ve slovenštině však zůstal (Sídliskové vtáčatá)[2].

Forma[editovat | editovat zdroj]

Film pozoruje hlavní hrdiny bez jakéhokoliv dodatečného komentáře. Kamera se vždy nachází v jejich bezprostřední blízkosti a přirozeně zachycuje všechny probíhající události. Někteří recenzenti upozornili na to, že na filmu je zásadní jeho střih, kdy jsou záměrně vynechány všechny pozitivní události či období zdánlivého klidu tak, že život Gemmy působí tragičtěji a beznadějněji, než jaký ve skutečnosti zřejmě byl.[3]

Témata[editovat | editovat zdroj]

Dokument navazuje na tradici tzv. kuchyňského realismu, což je typický britský umělecký směr populární především v 60. a 70. letech 20. století, který se zabývá životem chudé pracující třídy, který je plný různých společenských problémů. V roce 1992 byla v Motherwellu uzavřena ocelárna Ravenscraig, čímž v podstatě skončila masová produkce oceli ve Skotsku. V důsledku uzavření této ocelárny přišlo o zaměstnání téměř 11 000 lidí. Její demolicí také vznikl největší brownfield v Evropě. Po kolapsu těžkého průmyslu se ekonomika regionu začala orientovat více na služby a moderní technologie, vysoká nezaměstnanost však dlouhodobě přetrvala.[4] Statistika z roku 2019, kdy byl film dokončen, ukázala, že se nezaměstnanost v Motherwellu pohybovala okolo 4,9 %, zatímco skotský průměr byl pouze 3,2 %[5]. Podle autorek projektu nešlo o pouhé zobrazení života mladých lidí ve vyloučených lokalitách, ale především o portrét dívky, která se chce z této situace vymanit a zajistit si lepší budoucnost.[6]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. Scheme Birds | Docs/ology. docsologyfilms.com [online]. [cit. 2020-11-11]. Dostupné v archivu pořízeném dne 2020-10-24. 
  2. Ptáčata / Scheme Birds (2019). [s.l.]: [s.n.] Dostupné online. 
  3. 'Scheme Birds': Film Review | Tribeca 2019 | Hollywood Reporter. www.hollywoodreporter.com [online]. [cit. 2020-11-11]. Dostupné online. 
  4. MCLELLAND, Euan. Ravenscraig 20 years on: The history of the steelworks. Daily Record [online]. 2012-06-26 [cit. 2020-11-11]. Dostupné online. (anglicky) 
  5. MP concern as unemployment rate rises in his constituency for a fourth straight month. www.motherwelltimes.co.uk [online]. [cit. 2020-11-11]. Dostupné online. (anglicky) 
  6. Scheme Birds. europeanfilmawards.eu [online]. [cit. 2020-11-11]. Dostupné online. (anglicky)