Provincie Hannoversko

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Provincie Hannoversko
Provinz Hannover
 Hannoverské království 1868–1946 Meklenbursko 
Hannoversko 
Vlajka státu
vlajka
Státní znak
znak
Geografie
Mapa
Mapa Hannoverska v rámci Pruska
Rozloha
38,705 km²
Obyvatelstvo
Počet obyvatel
3 537 390
Státní útvar
Vznik
Zánik
Státní útvary a území
Předcházející
Hannoverské království Hannoverské království
Následující
Meklenbursko Meklenbursko
Hannoversko Hannoversko

Provincie Hannoversko (německy Provinz Hannover) byla od roku 1868 do roku 1918 provincií Pruského království a potom od roku 1918 do roku 1946 Svobodného státu Pruska. Hlavním městem provincie byl Hannover.

Historie[editovat | editovat zdroj]

Během rakousko-pruské války v roce 1866 se Hannoverské království pokusilo udržet neutrální postavení spolu s některými dalšími členskými státy Německého spolku. Hannoversko 14. června 1866 hlasovalo pro mobilizaci spolkových vojsk proti Prusku, což byla pro Prusko záminka pro vyhlášení války. Hannoverské království bylo brzy poraženo a připojeno k Prusku jako provincie.

V roce 1946 britská vojenská správa znovu vytvořila Hannoverský stát na základě bývalého Hannoverského království; ale to bylo během roku, na podnět německého vedení, sloučeno do nového státu Dolního Saska – spolu se státy Oldenbursko, Brunšvicko a Schaumburg-Lippe – s městem Hannover jako hlavním městem.

Hannoverské regiony[editovat | editovat zdroj]

Hannoversko bylo rozděleno do šesti regionů (Landdrostei), které byly 1. dubna 1885 restrukturalizovány na pruské správní obvody (Regierungsbezirk):

  1. Aurich
  2. Osnabrück
  3. Stade
  4. Lüneburg
  5. Hildesheim
  6. Hannover

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]