Pronaos

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie

Pronaos (starořecky ὁ πρόναος ho prónaos = před naosem) je vstupní vestibul řeckých chrámů, kterým se chodilo do vlastního kultovního prostoru, celly.

Popis[editovat | editovat zdroj]

Pronaos v peripterálním chrámu (vyznačen šedě).

Tento vstupní vestibul byl vytvořen přední dveřní stěnou celly, bočními stěnami, které se nazývají anty a vyčnívají před přední stěnu celly, a většinou také dvěma sloupy, které nesly trám (kladí) na přední straně pronaosu a nabízely otevřený přístup do chrámu.

Pronaos však mohl být navržen i jinak. Kladí nad pronaosem obvykle končilo v rozích, jako například u Diova chrámu v Olympii, kde vlys na kladí pronaosu měl figurálně zdobené metopy, zatímco vlys peristera byl nezdobený. Hephaistův chrám v Athénách však měl kladí protažené i nad postranním ochozem periptera a vlys s metopami pokračoval i na vnitřní straně kladí chrámu.

Půdorysné schema Parthenonu. 1. vstupní vestibul (pronáos); 2. hlavní síň (cella); 3. podstavec kultovní sochy; 4. parthenón v už. smyslu - pokladnice; 5. zadní předsíň (opisthodomos).

V Athénách v Parthenonu měl pronaos jen krátké anty, sloupy mezi antami tento chrám neměl. Místo toho měl předsazenou pozici sloupů, prostasis, která vytvářela vstupní halu. V chrámu Athény Niké na Akropoli v Athénách byl pronaos zcela opuštěn ve prospěch vestibulu typu prostylos.

Podobná místnost v zadní části chrámu se nazývá opistodom.

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku Pronaos na německé Wikipedii.

Literatura[editovat | editovat zdroj]

  • René Ginouvès, Roland Martin: Dictionnaire méthodique de l’ architecture grecque et romaine. Svazek 3, 1998, S. 39.
  • Gottfried Gruben: Die Tempel der Griechen. 5. vydání. Hirmer, Mnichov 2001, ISBN 3-7774-8460-1

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]