Wrestling

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
(přesměrováno z Profesionální wrestling)
Na tento článek je přesměrováno heslo Wrestling. O individuálním úpolovém sportu pojednává článek Zápas.

Profesionální wrestling (česky: profesionální zápas, wrestling nebo zkráceně pro wrestling/profi wrestling) je soutěžní profesionální aktivita, kde průběh a výsledky zápasů jsou předem domluvené a zápasníci mají nacvičenou choreografii.[1] Wrestling obsahuje prvky sportu a souboje a je oblíbenou zábavou po celém světě, ale nejrozšířenější je v USA, Kanadě, Japonsku a Mexiku. Od 60. do 70. let minulého století byl velmi populární i v Brazílii, kde byl vysílán v programu Telecatch.[zdroj⁠?] Přestože wrestling začínal jako pouťová a cirkusová atrakce, jedná se dnes o multimiliardový průmysl, který vydělává na lístcích, smlouvách s televizemi, výrobcích DVD a PPV (pořady, kde se platí za zhlédnutí (anglicky pay-per-view)).[zdroj⁠?]

V současnosti největší a nejoblíbenější[zdroj⁠?] wrestlingovou federací je World Wrestling Entertainment (WWE) (dříve World Wrestling Federation) (WWF), která na přelomu tisíciletí odkoupila většinu své konkurence – například WCW a ECW. Dalšími oblíbenými[zdroj⁠?] wrestlingovými společnostmi jsou All Elite Wrestling (AEW), Total Nonstop Action Wrestling (TNA), Ring of Honor (ROH), New Japan Pro Wrestling (NJPW) a Lucha Underground. Dále existují vývojová střediska, která slouží k postupu talentů do hlavního rosteru WWE a TNA. Příklady takových vývojových středisek jsou NXT a OVW.

O wrestlingu bylo natočeno také několik dokumentů, třeba Beyond the Mat, Wrestling with Shadows, Bloodstained Memoirs a Wrestler. Úvahou nazvanou Svět wrestlingu začíná významná kniha Rolanda BartheseMytologie, tvořená zamyšlením se nad některými dobovými aspekty konzumní zábavy.

Styly[editovat | editovat zdroj]

  • Sportovní zábava – kombinuje zajímavé charaktery a dramatické příběhy, s menším důrazem na sport. Tento styl je prezentován hlavně WWE a TNA a je nejpopulárnější.
  • Jižní styl – Upřednostňuje tradiční roli hrdiny a padoucha. Byl populární ve 20. století v Jižní Americe. Tento styl měla NWA a v počátcích také WCW.
  • Puroresu – silový typ wrestlingu. Podobný MMA. Prezentován New Japan Pro Wrestling a Universal Wrestling Federation.
  • Hardcore – vyznačuje se vysokou mírou brutality. Používá hodně zbraní. Nejslavnější federace, která používala tento styl, byla původní ECW. V současnosti ho používá hlavně CZW. Hardcore wrestling ve větší míře v CZW se nazývá Ultraviolence.
  • Lucha libre (česky volný boj) – mexický styl, který je rychlý a je v něm používáno hodně letových chvatů. Má také prvky sportovní zábavy (masky a malí wrestleři). Klade se zde důraz na atletickou zdatnost.

Některé federace se zaměřují jen na jeden styl, u jiných se styly prolínají.

Pravidla[editovat | editovat zdroj]

Pravidla jsou různorodá a často se mění. U zápasů dochází často k tzv. stipulation, což je upravení pravidel. Níže jsou popsána základní pravidla, která se mohou ve federacích mírně lišit, protože neexistuje žádný řídící orgán.

Ukončení zápasu[editovat | editovat zdroj]

  • Pinfall – odpinování (v češtině někdy také odpočítání) – držení protivníka lopatkami na zemi po 3 sekundy (vzácně 5)
  • Submission – donutit soupeře se vzdát
  • DQ – diskvalifikace – použití zbraně nebo nedovoleného chvatu
  • Countout – když je soupeř moc dlouho mimo ring (10 sekund)

Tato pravidla neplatí vždy, například často jsou zápasy bez diskvalifikace, časových limitů mimo ring i odpinování. Například v zápase Steel Cage je cesta k vítězství opustit železnou klec nebo odpočítat soupeře, nebo v Last Man Standing zápase je nutné dát soupeři KO.

Příběhy (storyline)[editovat | editovat zdroj]

Wrestling není jenom o zápasení, ale i o příbězích. Některé příběhy byly kontroverzní – například když zemřel Eddie Guerrero.

WrestleMania

WrestleMania[editovat | editovat zdroj]

Je to největší událost roku ve WWE. Je to také nejdéle běžící wrestlingová show. Účastnila se jí také spousta celebrit jako Muhammad Ali, Mr. T, Alice Cooper, Lawrence Taylor, Pamela Anderson, Mike Tyson, Donald Trump, Floyd „Money“ Mayweather, Snoop Dogg, Raven-Symoné, Kim Kardashian, Jake Paul a Bad Bunny. Největší návštěvnost měla WrestleMania XXXII se 101 763 fanoušky. Na WrestleManii v roce 2017 potvrdil účast v zápase bývalý basketbalista Shaquille O'Neal.

Backyard[editovat | editovat zdroj]

Backyard je amatérský wrestling, provozovaný převážně dětmi, které chtějí napodobovat profesionální wrestlery.

Wrestling v Česku[editovat | editovat zdroj]

V České republice působí jediná wrestlingová společnost VCV originál wrestling.[2] Mají každý měsíc pravidelnou show PPV a v září největší akci Megashow. Každý týden mají internetovou show na Youtube Koluje nám online.

V českých zemích byl zápas siláků již v minulých stoletích součástí různých cirkusů nebo poutí. Rozhodně se však nejednalo o populární sport. Moderní wrestling se začal v České republice šířit až když začalo být možné jej sledovat v zahraničních médiích. V devadesátých letech bylo v ČR možné sledovat TNN, kde běželo WCW, a začala se tvořit základna fanoušků. Později byl na TV3 vysílán WWE SmackDown, což pomohlo dalšímu rozšiřování. Nejvíce lidí ale začalo sledovat wrestling až po rozšíření vysokorychlostního internetu. V současné době spousty fanoušků přibývají. Dne 11. 6. 2009 bylo v České republice poprvé živé vystoupení profesionálního wrestlingu, když se v Tesla Areně uskutečnilo WWE Raw Live.

V současnosti je možné sledovat wrestling na sportovním kanále Eurosport, který každé pondělí od 20.55 vysílá blok dvou pořadů o WWE – This Week in WWE a Vintage Collection. Tento blok pod názvem Clash Time je vysílán v české mutaci a stálou komentátorskou dvojicí je Michal Škorpil a Michal Petrgál. Od léta roku 2012 začal nový televizní kanál skupiny Nova, TV FANDA, vysílat pravidelně každý týden pořad Smackdown v české verzi. V televizním programu se dá najít každou středu po 23. hodině pod názvem "K.O. Night Show", případně je tento pořad reprízován na stanici Nova Sport ve druhé polovině týdne.

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. Archivovaná kopie. tv.eurosport.cz [online]. [cit. 2015-03-27]. Dostupné v archivu pořízeném dne 2015-04-02. 
  2. VcV Original Wrestling [online]. Dostupné online. 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]