Praha – Karlovy Vary – Praha

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
(přesměrováno z Praha - Karlovy Vary - Praha)

Praha – Karlovy Vary – Praha je název jednorázového cyklistického závodu (tzv. klasiky), nejstaršího, nejdelšího a nejznámějšího v Čechách.

První ročník se uskutečnil v roce 1921. Jezdí se tradičně na závěr sezóny, v září nebo říjnu. Délka závodu se v závislosti na dílčích změnách trasy pohybuje okolo 260 km. Nejčastějším vítězem je Jan Veselý – osmkrát. V devadesátých letech, kdy mohli čeští cyklisté startovat v zahraničí, prestiž závodu klesala, až byl nakonec zrušen. V roce 2005 byla tradice obnovena pod patronátem UCI. Ročník 2011 se neuskutečnil na protest proti tomu, že závod nebyl zařazen do elitní kategorie,[1] později se závod nekonal kvůli sporům pořadatelů s Českým cyklistickým svazem.[2]

O náročnosti závodu svědčí následující úryvek ze Zlaté knihy cyklistiky:

Když v roce 1946 letenští pořadatelé po nucené přestávce válečných let závod obnovili, objevili se na startu dva tehdy nejslavnější francouzští amatéři Baltin a Bergamsci. Domnívali se, že jedou na jakýsi výlet, o síle našich závodníků neměli představu a bezpečně počítali s tím, že zvítězí. Baltin vzdal už krátce za obrátkou, Bergamasci při zpáteční cestě na občerstvovací stanici ve Slaném uhodil kolem o chodník a rozčileně křičel:

„Dál už nejedu, vy jste se všichni zbláznili. Něco tak těžkého není vůbec pro amatéry. Je to trať, jakou u nás jezdí jen profesionálové.“ Nechal se sice přesvědčit, aby závod dokončil, byl dokonce patnáctý, ale od vítěze Jana Veselého ho dělilo 48 minut. Když doma novinářům vyprávěl své zážitky, nikdo mu nechtěl věřit a ve francouzském tisku se objevil ironický článek o tom, že Bergamasci podlehl únavě natolik, že si nic nepamatuje, protože 262 km nemůže žádný amatér světa v závodě ujet.

— Zlatá kniha cyklistiky[3]

Seznam vítězů[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. http://www.cykloserver.cz/aktuality/?a=30002743
  2. Archivovaná kopie. www.roadcycling.cz [online]. [cit. 2014-07-12]. Dostupné v archivu pořízeném dne 2014-07-14. 
  3. Robert Bakalář, Jaroslav Cihlář, Jiří Černý: Zlatá kniha cyklistiky, Olympia 1984

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]