Portál:Starověký Egypt/ČLÁNEK MĚSÍCE/2012/11

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Bůh Re
Bůh Re

Egyptské náboženství je pojem vztahující se k náboženství starověkého Egypta. Toto náboženství je velmi odlišné od všech ostatních náboženství a to nejen formou, uctíváním, ale i způsobem jak reagovalo na okolní vlivy i svůj vlastní vývoj. Egypťané uctívali jako bohy zvířata, resp. různé fantaskní bytosti, které byly směsí zvířat a lidí. Tento aspekt zarážel např. Řeky, ale z dějin je známo více takovýchto případů, přesto je dodnes pro lidi nepochopitelný způsob jejich pohledu na svět a jejich způsob vyjadřování úcty bohům.

Egyptská mytologie je velmi komplikovaná, figuruje v ní velké množství bohů, kteří měli stejnou nebo velmi obdobnou funkci. Běžné je i to, že si několik bohů činilo nárok být nejvyšším a nejstarším bohem, což egyptští kněží různě dokazovali a vzájemně propojovali z hlediska logiky zcela neslučitelné teorie. V egyptském náboženství se tímto problémem nezabývali, neboť jejich pojetí času bylo diametrálně odlišné od našeho, tzn. dva jevy mohly začít současně a nebýt stejně staré. Egypťany například netrápilo ani to, že někdo zplodil sám sebe, nebo byl-li potomek starší svého rodiče.

Dalším problémem, který komplikuje orientaci v tomto náboženství, je velké množství regionálních bohů a výkladů, často i náznaků mytologie. Celkově je známo přes tři tisíce egyptských bohů a nepředpokládá se, že jde o kompletní seznam. Zvláštností je přísné oddělení božího světa a světa lidí, přičemž jediným prostředníkem mezi těmito světy byl egyptský král, který byl žijícím bohem.