Portál:Sport/VYBRANÝ ČLÁNEK/5

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Plakát Týdne zimních sportů v Chamonix 1924
Plakát Týdne zimních sportů v Chamonix 1924

Zimní olympijské hry 1924 byly první zimní olympijské hry v historii. Uskutečnily se ve francouzském středisku Chamonix v Alpách původně jako Týden zimních sportů. Za první díl nové tradice olympijských her pro zimní sporty byly uznány až dodatečně.

Soutěží se zúčastnili sportovci ze 16 zemí Evropy a Severní Ameriky. Deset z těchto zemí získalo aspoň jedno medailové umístění, když nejúspěšnější byli sportovci z Norska. První zimní olympijské zlato získal americký rychlobruslař Charles Jewtraw v závodě na 500 m, po třech zlatých medailích vybojovali lyžař Thorleif Haug z Norska a rychlobruslař Clas Thunberg z Finska.

V Chamonix nechyběli ani sportovci Československa. Celkem jich byl 26 a tři další do ukázkových sportů. Nejlépe dopadl krasobruslař Josef Slíva, který obsadil čtvrté místo; sdruženář Josef Adolf obsadil mezi suverénními seveřany šesté místo. Hokejisté Československa nestačili na Kanadu, se kterou prohráli 0:30.

Po úspěchu soutěží v Chamonix Mezinárodní olympijský výbor na olympijském kongresu v Praze v roce 1925 rozhodl, že se zimní olympijské hry budou oficiálně pořádat ve stejných letech a stejných zemích jako letní olympijské hry. Týden zimních sportů v Chamonix tam byl dodatečně uznán za první zimní olympijské hry.