Portál:Sport/VYBRANÝ ČLÁNEK/4

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Biatlonistka Uschi Dislová
Biatlonistka Uschi Dislová

Biatlon je zimní sport, který kombinuje běh na lyžích a sportovní střelbu. Od roku 1960, od olympijských her ve Squaw Valley, je stálou součástí programu zimních olympijských her.

Přímým předchůdcem biatlonu byly závody vojenských hlídek. Již mezi lety 1776 a 1818 se konaly závody vojáků na lyžích spojené se střelbou, kterých se účastnili strážci norských hranic se Švédskem. Závody vojenských hlídek byly i na programu zimních olympijských her v letech 1924, 1928, 1936 a 1948. Termín biatlon se objevil až v pravidlech z roku 1955. Později tento sport spadal pod mezinárodní svaz moderního pětiboje, osamostatnil se v 90. letech 20. století.

Biatlonové závody se skládají z běhu na lyžích volnou technikou a střelby z malorážky v polohách vleže a vstoje. Závodí se v několika různých disciplínách, které se liší způsobem startu (hromadný, intervalový nebo tzv. Gundersenovou metodou), počtem zastávek na střelnici a penalizací za minutý terč. Střílí se na vzdálenost 50 m na terče velké 115 mm pro polohu vstoje a 45 mm pro polohu vleže.

Nejlepším biatlonistou historie je Ole Einar Bjørndalen z Norska, který vyhrál šestkrát olympijské hry, 19krát titul mistra světa a 92 individuálních závodů světového poháru. Český biatlon v současnosti nejlépe reprezentují Gabriela Soukalová, Ondřej Moravec, Veronika Vítková a Michal Šlesingr.