Portál:Queen/Píseň

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie

Píseň je jedna z rubrik portálu Queen. Na portálu se obsah této rubriky generuje automaticky vyprázdněním cache.

Písně[editovat zdroj]

Keep Yourself Alive“ je píseň britské rockové skupiny Queen, jejíž autorem je kytarista Brian May. Pochází z první desky kapely nazvané Queen, která vyšla v roce 1973. Zároveň jde o vůbec první singl kapely (na straně B byla zařazena píseň „Son and Daughter“). Ten vyšel týden před albem samotným. Na americkém trhu se singl objevil až v říjnu toho roku. Časopis Rolling Stone zařadil píseň na 31. příčku žebříčku 100 nejlepších kytarových písní všech dob.


Liar“ je píseň britské rockové skupiny Queen, kterou napsal v roce 1970 zpěvák Freddie Mercury a původně pod názvem „Lover“. Píseň vyšla na debutovém albu Queen roku 1973. Velmi zkrácená verze písně byla roku 1974 vydána jako singl, na jehož straně B byla píseň „Doing All Right“. Jednalo se o teprve druhý singl, který kapela během své kariéry publikovala. Autorství této písně a tudíž i většina z výdělků z prodeje nebyly připisovány skupině jako celku ale pouze autorovi písně, což byl v tomto případě Freddie Mercury. Videoklip k písni byl natočen v roce 1972, ale vyšel až o rok později, krátce po vydání alba.

V prvních letech působení kapely byla píseň téměř vždy hrána na koncertech. Během News of the World Tour v roce 1977 Queen hráli píseň už jen velmi zřídka a pro Jazz Tour v roce 1978 byla píseň ze setlistu vyřazena úplně. Nicméně, počínaje Crazy Tour v roce 1979 byla píseň do setlistu opět zařazena, ale ne na dlouho. Na koncertech v rámci The Game Tour v roce 1980 se píseň vůbec neobjevila. Několikrát ale byla hrána během následující Hot Space Tour v roce 1982 v Evropě a během The Works Tour v roce 1984 se do setlistu opět dostala, ale pouze ve zkrácené tří minutové verzi. Naposledy byla ukázka z této písně hrána na koncertech v rámci Magic Tour, ale pouze několik desítek sekund dlouhý kytarový riff, vždy před písní Tear It Up.


Seven Seas of Rhye“ je píseň britské rockové skupiny Queen. Napsal ji především zpěvák Freddie Mercury, přičemž výrazně přispěl i kytarista Brian May. Autorství je ale oficiálně připisováno pouze Mercurymu. Základní instrumentální verze se objevila na debutovém albu skupiny Queen (1973) a finální verze vyšla na následujícím albu Queen II (1974). Dokončená verze skladby z roku 1974 rovněž vyšla jako třetí singl kapely. Po odvysílání na televizi BBC v seriálu Top of the Pops v únoru 1974 se stala jejich prvním hitem a dosáhla na 10. místo v UK Singles Chart. Je to nejdříve vydaná píseň, která byla později zařazena do kompilačního alba Greatest Hits, s výjimkou písně „Keep Yourself Alive“.

Zpočátku se jednalo pouze instrumentální skladbu, která uzavírala debutové album skupiny. Vylepšená verze písně byla plánovaná pro album Queen II, ale premiéru měla už 21. února 1974, když Queen dostali možnost zahrát píseň v pořadu Top of the Pops na stanici BBC. O dva dny později se píseň kapela rozhodla vydat i jako singl. Ten se umístil na 10. místě v žebříčku UK Singles Chart a právě tento úspěch přesvědčil Freddieho Mercuryho, aby se věnoval Queen na plný úvazek.


Killer Queen“ je singl britské rockové skupiny Queen, jejíž autorem je zpěvák Freddie Mercury. Pojednává o „prvotřídní call girl“. Vyšla v roce 1974 na albu Sheer Heart Attack a později i jako singl (B-strana byla „Flick of the Wrist“). Singl se umístil na druhé příčce hitparády UK Singles Chart. Je to jedna z prvních písní, která svou strukturou, stavbou a provedením dokazovala kvalitu tehdy začátečnické skupiny Queen. Stala se jejich prvním hitem a v roce 1974 se vysílala i v televizi v pořadu s názvem Top of the Pops televizní stanice BBC.


Now I'm Here“ je singl britské rockové skupiny Queen. Kapela píseň vydala na jejich v pořadí třetím studiovém albu Sheer Heart Attack v roce 1974. O rok později (v roce 1975) byla skupinou vydána též jako singl, na jehož B-stranu byla umístěna píseň „Lily of the Valley“. Dostal se také do první kompilace Queen Greatest Hits z roku 1981. Píseň napsal roku 1974 kytarista skupiny Queen, Brian May v nemocnici, po předčasném návratu z amerického turné Queen II Tour ze zdravotních důvodů. Ostatní členové Queen na písni začali pracovat bez něj a May se k nim připojil až o měsíc později, po propuštění z nemocnice. Píseň je zajímavá svou strukturou: nastávají v ní rychlé změny žánrů. Začíná rockem a následně se střídají metal s hard rockem a klasickým rockem. Zajímavé jsou části, kdy Freddie Mercury zpívá stoupající melodii po půltónech a bezprostředně následuje metalová a hard rocková pasáž. Skupina píseň ale ještě v roce 1974 nahrála a vydala na dalším studiovém albu Sheer Heart Attack a o rok později (1975) se ji rozhodli znovu publikovat jako singl, na jehož stranu B zařadili píseň Lily of the Valley. Píseň se hned stala velkým hitem a začala dobývat žebříčky hitparád, kde se nakonec ukotvila na 11. příčce. Píseň je také stálice v obvyklém repertoáru skupiny Queen na koncertech.


Scandal“ je píseň britské rockové skupiny Queen. Napsal ji kytarista skupiny Brian May, avšak autorství je připisováno skupině jako celku. Píseň byla vydána 9. října 1989 jako čtvrtý singl z jejich studiového alba The Miracle a ve Spojeném království se umístil na 25. příčce. Píseň napsal kytarista skupiny Brian May, ale autorství je připisováno skupině jako celku. Píseň pojednává o příliš velké a nežádoucí mediální pozornosti, která byla ke konci 80. let věnována právě Mayovi a zpěvákovi Freddiemu Mercurymu, kvůli rozvodu Maye s jeho první manželkou Chrissie Mullenovou a novým vztahem s herečkou Anitou Dobsonovou a kvůli pochybám a obavám o zdraví Mercuryho (kvůli nemoci AIDS, kterou však dlouho tajil).