Portál:Google/Článek měsíce-archiv

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie

Březen 2021[editovat zdroj]

Google Chrome je víceplatformní webový prohlížeč vyvíjený společností Google. Poprvé byl vydán v roce 2008 pro operační systém Microsoft Windows a později byl přenesen na systémy Linux, MacOS, iOS a Android. Prohlížeč je také hlavní součástí operačního systému Chrome OS, kde slouží jako platforma pro webové aplikace.

Většina zdrojového kódu Chrome pochází ze svobodného a otevřeného projektu Google Chromium, ale samotný Chrome je šířen jako sice bezplatný, ale uzavřený freeware. Původním vykreslovacím jádrem prohlížeče WebKit, ale Google z něj nakonec vytvořil alternativní verzi (fork) nazvaný Blink; Všechny varianty prohlížeče Chrome kromě pro systém iOS nyní používají jádro Blink.

K dubnu 2020 analytik webu StatCounter odhadoval, že Chrome má 68 % celosvětového podílu webových prohlížečů (po špičce 72 %) na tradičních stolních počítačích a 64 % napříč všemi platformami. Díky tomuto úspěchu rozšířila společnost Google značku „Chrome“ na další produkty: operační systém Chrome OS, Chromecast, Chromebook, Chromebit, Chromebox, a Chromebase.Celý článek...

Duben 2021[editovat zdroj]

Vyhledávání Google je v současnosti nejpoužívanější internetový vyhledávač, který vlastní společnost Google.

Vyhledávač původně navrhli Sergey Brin a Larry Page v rámci svého výzkumu na Stanfordově univerzitě, aby ověřili funkčnost svého algoritmu pro ohodnocování webových stránek PageRank. Záhy se ukázalo, že kvalita jeho výsledků natolik převyšovala tehdy dostupné vyhledávače, že je Google v krátké době téměř převálcoval.

Kromě řazení výsledků podle PageRanku bylo v Googlu novinkou i kladení důrazu na vyhledávání frází (takže se nestávalo, že víceslovný dotaz vrátil stránky, kde se tato slova vůbec nevyskytovala pohromadě) a ukládání plného textu indexovaných stránek (které umožňovalo u výsledných stránek rovnou zobrazovat relevantní fragmenty textu).

V nejnovějších verzích vyhledávání jsou k dispozici i různé doplňující funkce (například okna do encyklopedie, výsledky z Google map apod.) Celý článek...

Květen 2021[editovat zdroj]

Aktuální měsíc - na hlavní stránce portálu.