Portál:Film/Herec týdne/14 2011

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Robert Redford

Robert Redford (* 18. srpna 1936, Santa Monica, Kalifornie, USA) je americký herec, filmový režisér, producent, držitel dvou Cen Americké akademie filmových umění a věd Oscar, podnikatel, model, zastánce životního prostředí a filantrop.

Dětství a mládí[editovat zdroj]

Narodil se v Santa Monice ve státě Kalifornie jako syn Marthy a Charlese Roberta Redfordových. Jeho otec byl původně mlékař a později účetní, původem z Rhode Islandu. Z otcova dalšího manželství pochází polorodný bratr William. Po rodičích má anglické a skotsko-irské předky.

Sundance a nezávislé filmy[editovat zdroj]

Za příjmy ze svých úspěšných filmů, počínaje filmy Butch Cassidy a Sundance Kid a Downhill Racer, koupil lyžařské středisko Timp Haven v utažských horách, které bylo (přes jeho počáteční námitky) přejmenováno na Sundance. Jeho tehdeší žena Lola pocházela z Utahu a v roce 1963 se do zdejší oblasti přestěhovali. Některé části filmu Jeremiah Johnson, který patří k jeho nejoblíbenějším a který ho zároveň silně ovlivnil, se točily nedaleko.

V roce 1981 založil Sundance Institute a od té doby se intenzivně věnuje nezávislému filmu. Díky rozmanitým workshopovým programům a populárnímu filmovému festivalu, poskytuje Sundance tolik potřebnou podporu nezávislým filmovým tvůrcům. Prestižní Sundance Film Festival je ve filmovém průmyslu považován za útočiště nezávislých amerických filmařů. V roce 1995 podepsal smlouvu s kabelovou televizní společností Showtime a vznikl tak kabelový kanál Sundance Channel, který od února 1996 vysílá nezávislou tvorbu 24 hodin denně .

Sundance Institute, kino Sundance Cinemas i Sundance Channel jsou situovány přímo "v" nebo poblíž střediska Sundance. Kromě toho také vlastní proslulý restaurant Zoom na hlavní třídě nedalekého Park City.


Více...