Portál:Film/Článek/2013/2.

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Režisér James Wan a scenárista Leigh Whannell

Saw: Hra o přežití je americko-australský hororový mysteriózní psychothriller z roku 2004 natočený režisérem Jamesem Wanem. Film pojednává o dvou mužích, kteří se probudí uvězněni na neznámém místě a dozví se, že pro to, aby přežili, musejí něco obětovat. Mají však na to časový limit.

Klíčovou postavou filmu je Jigsaw nebo také „skládačkový vrah“. Johna Kramera (Tobin Bell) takto přezdívají média a policie. Původně obyčejnému občanovi zaměstnanému v hračkářství byl v čelním mozkovém laloku nalezen neoperovatelný nádor a uvědomil si tak smysl života. Jenže ten svůj se rozhodl ukončit a sám způsobil autohavárii, ale přežil. Rozhodl se tak zbytek svého života věnovat zkoumání lidské psychiky zcela nelidským způsobem. Začal si všímat lidí, kteří - dle něj - svůj život zneužívali a nevážili si jej. Vytváří pro ně nebezpečné hry, ve kterých si musí vybrat, zda jsou pro přežití schopni vytrpět bolest nebo krutým způsobem zemřít.

Film je prvním snímkem úspěšné filmové série, která v současnosti čítá celkem sedm filmů. Film vyrobilo a distribuovalo studio Lions Gate Entertainment spolu s Twisted Pictures s rozpočtem 1 200 000 USD a celosvětově vydělal 103 096 345 USD. Scénář k filmu napsal Leigh Whannell, který si ve filmu zahrál jednu z hlavních rolí, a hudbu složil Charlie Clouser. Díky filmu byla rovněž vytvořena stejnojmenná počítačová hra.