Pont de Chaulière

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Pont de Chaulière
Základní údaje
StátFrancieFrancie Francie
PřesArtuby
Souřadnice
Parametry
Délka142 m
Výška138 m
Max. rozpětí110 m
Mapa
Map
Další data
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Pont de Chaulière, známý spíše jako Pont de l'Artuby, se nachází ve francouzském departementu Var, mezi obcemi Aiguines a Trigance v regionu Provence-Alpes-Côte d'Azur. Most se klene přes kaňon řeky Artuby, která se vlévá o několik set metrů dále do řeky Verdon, v místě zvaném La Mescla. Pohled na soutok umožnuje vyhlídka zvaná Balcon de la Mescla nalézající se asi 1 km od mostu směrem na Trigance.

Ačkoli není v přímém kontaktu s Verdonem, je toto místo součástí turistického okruhu Gorges du Verdon a je známé všem milovníkům vzrušujících zážitků jako nejvyšší most v Evropě umožňující provozování bungee jumpingu s odhadovanou výškou 182 metrů. [1]

Historie[editovat | editovat zdroj]

Most de l'Artuby byl postaven v letech 1938 až 1940 ze železobetonu a má 107 metrů dlouhý oblouk překlenující kaňon řeky de l'Artuby. Chodníky pro pěší po obou stranách silnice umožňují z mostu pohledy do kaňonu řeky Artuby. Po obou stranách mostu se nacházejí parkoviště a občerstvení. Tato parkoviště také navštěvují také milovníci bungee jumpingu, kteří se sem sjíždějí, aby si skočili největší skok v Evropě!

Galerie[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. [cit. 2023-04-16]. Dostupné online. (francouzsky) 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]