Pomnik bohaterom walk z faszyzmem

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Pomnik bohaterom walk z faszyzmem
Základní údaje
AutorJan Borowczak
Rok vzniku1970
Popis
Materiálvápenec
Umístění
StátPolskoPolsko Polsko
Zeměpisné souřadnice
Map
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Pomnik bohaterom walk z faszyzmem, lidově nazývaný Elza a česky Pomník hrdinům bojů proti fašismu, je velký vápencový památník ve městě Gorzów Śląski v okrese Olesno v jižním Polsku v Opolském vojvodství.[1][2][3]

Historie a popis díla[editovat | editovat zdroj]

Netradiční dílo vytvořil polský sochař Jan Borowczak a bylo odhaleno v roce 1970. Hlavní motiv pomníku znázorňuje stojící oblečenou ženu, která ve zvednuté pravé ruce drží nad hlavou polskou orlici či holubici a v levé připažené ruce přidržuje sovětský samopal. Dílo připomíná 19. leden 1945, kdy Rudá armáda překročila řeku Prosna, která tvořila státní hranici mezi Polskem a Německem v období druhé polské republiky a také připomíná události následujícího dne, kdy bylo osvobozeno město Gorzów Śląski. Gorzów Śląski se tak stal prvním městem ve Slezsku, které se vrátilo k území Polska. U příležitosti 25. výročí těchto událostí byl postaven pomník věnovaný vojákům Rudé armády a polské armády, kteří bojovali proti fašimu. Po pádu komunistického režinu v Polsku, v rámci tzv. Dekomunizačního zákona (Ustawa dekomunizacyjna), měl být pomník zlikvidován, protože byl poplatný tehdejší době. Místní obyvatelé se za ponechání pomníku veřejně postavili a od demolice pomníku bylo nakonec upuštěno.[1][2][3][4]

Nápis na kamenné desce[editovat | editovat zdroj]

U nohou ženy je kamenná deska s nápisem:[1][3]

BOHATEROM WALK Z FASZYZMEM
WYZWOLICIELOM ZIEM PIASTOWSKICH W XXV ROCZNICĘ WYZWOLENIA.
Społeczeństwo Gorzowa Śląskiego - styczeń 1970 rok.
HRDINŮM BOJŮ S FAŠISMEM
OSVOBODITELŮM PIASTOVSKÝCH ZEMÍ K XXV. VÝROČÍ OSVOBOZENÍ.
Společenství Gorzowa Śląskiego - leden 1970

Galerie[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. a b c Pomnik w Gorzowie Śląskim upamiętniający bohaterów walk z faszyzmem - Odkrywcza Turystyka. odtur.pl [online]. [cit. 2023-09-04]. Dostupné online. (polsky) 
  2. a b DRAGON, Mirosław. Elza ocalała przed wyburzeniem. Teraz pomnik w Gorzowie Śląskim przechodzi lifting [wideo, zdjęcia]. Nowa Trybuna Opolska [online]. 2019-11-21 [cit. 2023-09-04]. Dostupné online. (polsky) 
  3. a b c Pomnik - Elza, ul. Wojska Polskiego, Gorzów Śląski - polska-org.pl. polska-org.pl [online]. [cit. 2023-09-04]. Dostupné online. 
  4. DRAGON, Mirosław. Mieszkańcy Gorzowa Śląskiego bronią pomnika. - Zostawcie nam naszą Elzę! [wideo, zdjęcia]. Nowa Trybuna Opolska [online]. 2018-04-20 [cit. 2023-09-04]. Dostupné online. (polsky) 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]