Pohoří Kaikōura

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Pohoří Kaikōura
Pohoří Kaikōura z Mt Fyffe
Pohoří Kaikōura z Mt Fyffe

SvětadílAustrálie a Oceánie
StátNový ZélandNový Zéland Nový Zéland
Pohoří Kaikōura
Pohoří Kaikōura
Souřadnice
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Pohoří Kaikōura (angl. Kaikōura Ranges) je rozsáhlé pohoří na severovýchodě Jižního ostrova Nového Zélandu. Pohoří tvoří dva geomorfologické celky oddělené řekou Waiau Toa (Clarence), a sice pobřežní Seaward Kaikōura Range s nejvyšší horou Manakau (2609 m n. m.) a vnitr-zemní Inland Kaikōura Range s nejvyšší horou Tapuaenuku (2885 m n. m.).[1] Jedná se vůbec o největší hory na sever o Mt Cook / Aoraki.[2]

Místní klima se vyznačuje suchými a studenými zimami a suchými horkými léty. Samo pohoří je pokryto jen nízkou travnatou vegetací, svahy hor jsou velmi strmé, nestabilní a štěrkové. Les v nížinách byl z většiny vykácen. Pohoří je oblíbenou destinací lovců, kteří zde loví kamzíky, jeleny, kozy a prasata.[3] Pohoří je jedinou známou lokací hnízdních kolonií buřňáků Huttonových.

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. Kaikoura Range. www.britannica.com [online]. [cit. 2022-06-13]. Dostupné online. (anglicky) 
  2. South Island mountains. teara.govt.nz [online]. New Zealand Ministry for Culture and Heritage Te Manatu [cit. 2022-06-13]. Dostupné online. (anglicky) 
  3. Ka Whata Tu o Rakihouia Conservation Park hunting [online]. Department of Conservation [cit. 2022-06-13]. Dostupné online. (anglicky) 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]