Počkej si na loňský rok

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Počkej si na loňský rok
AutorPhilip K. Dick
Původní názevNow Wait for Last Year
PřekladatelRobert Tschorm
ZeměUSA USA
Jazykanglický
Žánrsci-fi román
Datum vydání1966
Česky vydáno2004
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Počkej si na loňský rok (1966, Now Wait for Last Year) je sci-fi román amerického spisovatele Philipa K. Dicka.[1][2]

Obsah románu[editovat | editovat zdroj]

Příběh románu začíná roku 2055. Hlavním hrdinou je doktor Eric Sweetscent, umorgánový chirurg neboli odborník na transplantace umělých orgánů. Eric pracuje v Tijuaně jako osobní lékař jednoho z nejbohatších lidí na světě, Virgila L. Ackermana a jeho úkolem je udržovat jeho tělo ve vynikající kondici. U Ackermana je zaměstnána i Ericova manželka Kathy, která se stará o Ackermanův duševní stav. Jejich manželství se však začíná rozpadat.

Ackerman vlastní firmu, která je jedním z největších válečných dodavatelů. Země je totiž zapojena po boku impéria Lilistar do mezihvězdné války proti hmyzu podobným Reegům. Lilistarci se kdysi usídlili na Marsu a na Zemi a lidé jsou jejich potomci. Lilistarci jsou ale technicky daleko vyspělejší než pozemšťané a jejich skutečným záměrem je Zemi ovládnout, zatímco Reegové ve skutečnosti nepředstavují žádné nebezpečí. Této skutečnosti si začíná být vědom těžce nemocný Gino Molinari, generální tajemník OSN s vůdce pozemských vojenských sil, který se proto snaží prohlubování vztahu s Lilistarem zabránit. Ackerman Erica s Ginemo Molinarim seznámí a ten mu nabídne práci v hlavním městě OSN v Cheyenne ve Wyomingu, aby se staral i o jeho zdraví.

V pozemských laboratořích byla jako zbraň proti Reegům vyvinuta vysoce návyková droga JJ-180, která má vyvolávat silné halucinace a na kterou neexistuje lék. Kathy se díky Lilistarcům stane na droze závislá. Aby přiměla svého manžela pracovat na léku, tajně mu drogu podstrčí. Eric pak dojde k názoru, že droga umožňuje cestování časem, resp. přesun do paralelních vesmírů. Zatímco Kathy se dostává do minulosti, kde se setkává s agenty Lilistaru, Eric cestuje do budoucnosti, kde najde svět, ve kterém Země ve spojení s Reegy Lilistar porazila. Protože kromě drobných detailů se všechny události v paralelních vesmírech rozvíjejí stejným způsoben, budou s nejvyšší pravděpodobností informace získané v jednom z nich použitelné i v druhém.

Eric také získá v budoucnosti lék na JJ-180. Rozhodne se připojit k odboji proti Lilistaru a navrátit se ke své ženě, se kterou se chtěl rozvést. Gino Molinari pak vymyslí způsob, jak válku s LIlistarci rychle ukončit. Nechá drogu JJ-180 nasypat do jejich vodojemů.

Česká vydání[editovat | editovat zdroj]

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. Martin Šust: Slovník autorů anglo-americké fantastiky 1. A-K, Laser, Plzeň 2003, str. 166
  2. Now Wait for Last Year at the Internet Speculative Fiction Database

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]