Plazník

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Příklad jednoduchého plazníku

Plazník, případně hadník, je uměle vybudovaný příbytek (útočiště) pro plazy a obojživelníky, který slouží také jako líhniště, zimoviště či úkryt před predátory. Plazník je nejčastěji částečně zahlouben a vzniká nahromaděním přírodních materiálů jako jsou suché větve, sláma, kamení, listí a zemina. Plazník by měl být postaven nejlépe tak, aby jeho jádro v zimě nezamrzlo. Vhodné je tedy jeho umístění na slunné místo. Je-li uvnitř dostatečné teplo, tak to podporuje ektotermním (studenokrevným) živočichům úspěšně přežít zimní období. Může být také vytvořen jako roubená konstrukce z dřevěné kulatiny, do které jsou umístěny větve, listí a ty zasypány zeminou. Mezi větvemi tak vznikne velké množství skulin, které jsou potřebné pro život plazů. Přirozený rozklad dřevní hmoty, listí a slámy uvnitř plazníku, láká některé druhy hmyzu, které se zde zabydlí a mohou sloužit jako potrava pro plazy a obojživelníky. Plazníky přispívají k ochraně plazů a obojživelníků.[1][2][3][4] Roubená konstrukce by měla být více než 1 metr vysoká, aby chránila umělé líhniště proti prasatům divokým.[5] Rozdíl mezi líhništěm a zimovištěm spočívá zejména v zahloubení a oddrenážování zimoviště.[6]

Galerie[editovat | editovat zdroj]

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. PLAZNÍKY. Příběhy české přírody [online]. Beleco, 2016. Dostupné online. 
  2. PROCINGEROVÁ, Věra. V Biocentru Zahájka vznikají plazníky | Město Velké Pavlovice. www.velke-pavlovice.cz [online]. 2013-04-15 [cit. 2022-05-02]. Dostupné online. 
  3. NĚMCOVÁ, Veronika. VYROBTE HMYZÍ HOTEL ČI POSTAVTE PLAZNÍK. Fórum ochrany přírody. 02/2016, s. 5. Dostupné online. 
  4. 6. Hadník si můžete udělat i na zahrádce • Česká společnost ornitologická [online]. [cit. 2022-05-02]. Dostupné online. 
  5. Mikátová et al. 2021, s. 155.
  6. Mikátová et al. 2021, s. 157.

Literatura[editovat | editovat zdroj]

Související články[editovat | editovat zdroj]