Plan de Canjuers

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Plan de Canjuers

StátFrancieFrancie Francie
Map
Souřadnice
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Plan de Canjuers je suchá vápencová náhorní plošina v Provence, která se nachází ve francouzském departementu Var v předalpském regionu Provence-Alpes-Côte d'Azur, jižně od soutěsky Gorges du Verdon a asi dvacet kilometrů severozápadně od města Draguignan.

Celá náhorní plošina je součástí vojenského výcvikového prostoru Canjuers, vojenské základny a největšího dělostřeleckého cvičiště v Evropě, které se rozkládá daleko za plošinu směrem na východ. Náhorní plošina je také součástí regionálního přírodního parku Verdon.

Geografie[editovat | editovat zdroj]

Plan de Canjuers s průměrnou nadmořskou výškou 900 metrů se dělí na dvě velké části: na západě na Grand Plan de Canjuers, dlouhou devět kilometrů a širokou tři kilometry, a na východě na Petit Plan de Canjuers, dlouhou pět kilometrů a širokou dva kilometry. Tyto dvě části jsou od sebe odděleny jižním hřebenem Grand Margès, který dominuje levému břehu gorges du Verdon, a jsou orámovány odlišnými reliéfy: na jedné straně gorges du Verdon na severu, kaňon řeky Artuby na východě a Serrière de Lagne na jihu pro Petit Plan de Canjuers a na na straně Grand Plan de Canjuers soustava kopců (les Mouches, les Mesclières, la Buissière, le collet de l'Aigle, la Citerne, Correiasse, le collet Coucou) tvořící na jihu a západě rozsáhlý přírodní amfiteátr, který se na severozápadě otevírá k jezeru Lac de Sainte-Croix pod vrcholem Grand Margès nacházejícím se severně od Grand Plan de Canjuers. Za těmito reliéfy se nacházejí další údolí, jako je Plan du Château de Lagne, Plan de Cluaye a planina Rimade na jihu.

Vápencové a krasové horniny vytvořily členitý terén s četnými závrty, jako je Grand Aven de Canjuers, Aven de la Nouguière a Clos deï Faioun. Na náhorní plošině je vegetace chudá, protože půda je velmi suchá, tvoří ji především křoviny (drobné keře, byliny a aromatické rostliny). Na okolních horách se vyskytují lesy. Stromy tvoří především duby pýřité (33 % porostu), borovice lesní (25 %) a borovice halepská (20 %).

Předtím, než náhorní plošinu obsadila armáda, byla velmi řídce osídlena, ale nacházelo se zde několik statků, farem a vesnic, které jsou nyní v troskách. Některé z nich byly po dlouhou dobu využívány pro výcvik boje v městských oblastech. Například vesničky Saint-Bayon, Chardan, la Barre nebo farmy la Grande Nouguière, Cluaye, la Médecine, hrad Lagne, Cabaret Neuf a další.

Historie[editovat | editovat zdroj]

Na náhorní plošině nazývané již od dob Julia Caesara "Campus Julii" se dochovalo několik římských milníků. Pláň je také důležitým místem pro archeologické vykopávky. Nachází se zde mnoho zkamenělin pocházejících z období jury a křídy.

Od roku 1971 se na této náhorní plošině nachází vojenský výcvikový prostor Canjuers, který spravuje francouzská armáda. Jedná se o největší vojenský výcvikový prostor v kontinentální Evropě (rozměry: 35 km x 10 km). Má několik střelnic (střelnice Lagne pro mobilní střelbu, střelnice Amandiers pro stacionární střelbu, střelnice Coreillas a La Bussière pro střely dlouhého doletu).

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]