Petro Kraljuk

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
(přesměrováno z Petro Mychajlovyč Kraljuk)
Petro Kraljuk
Narození23. února 1958 (66 let)
Kiverci
Alma materLesya Ukrainka Volyn National University
Povoláníspisovatel, vysokoškolský učitel, filozof a publicista
ZaměstnavateléKrypiakevych Institute of Ukrainian Studies
Hryhoriy Skovoroda Institute of Philosophy of the National Academy of Sciences of Ukraine
Národní univerzita Ostrožská akademie
Oceněnízasloužilý pracovník vědy a techniky Ukrajiny
Granoslov
Položka na Wikidatech neobsahuje český štítek; můžete ho doplnitQ12143926
Položka na Wikidatech neobsahuje český štítek; můžete ho doplnitQ7225642
Položka na Wikidatech neobsahuje český štítek; můžete ho doplnitQ52810176
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Petro Mychajlovyč Kraljuk (ukrajinsky Петро́ Миха́йлович Кралю́к; * 23. února 1958 v Kiwerzi) je ukrajinský filozof, spisovatel a publicista.

Životopis[editovat | editovat zdroj]

Petro Mychajlovyč Kraljuk se narodil 23. února 1958 v městě Kiverci, Volyňská oblast. V roce 1979 ukončil studia na historické fakultě Pedagogického institutu Lesji Ukrajinky v Lucku. Na počátku své pracovní kariéry Petro Kraljuk pracoval jako vesnický učitel, později vyučoval na vysoké škole. Vědeckou aspiranturu absolvoval na Institutu sociálních studií Akademie věd Ukrajinské socialistické republiky.

Na Filozofickém institutu Akademie věd Ukrajinské socialistické republiky odpromoval Petro Kraljuk v roce 1998 s prací na téma „Antitrinitarismus a veřejné mínění na Ukrajině od druhé poloviny 16. století až do poloviny 17. stol.“ a v roce 1998 zde obhájil doktorskou dizertační práci s názvem „Výjimečnosti interakce mezi konfesionálním a národním vědomím v ukrajinském veřejném mínění, od 16. stol. do poloviny 17. stol.“.

Od roku 2005 vede specializovanou Radu doktorských studií v oblasti religionistiky (v rámci věd historických) na akademii v Ostrogu. V současné době je rovněž prvním prorektorem tohoto vědeckého vzdělávacího zařízení. Petro Kraljuk je členem Národního sdružení ukrajinských spisovatelů.

Vyznamenání[editovat | editovat zdroj]

Petro Kraljuk se stal v roce 1992 držitelem mezinárodní literární ceny „Hranoslov“, v roce 2008 zvítězil v ukrajinské národní soutěži „Ukrajina. Duchovní dějiny“. Současně byl v roce 2008 vyznamenán cenou "Svitoč" (премія імені Світочів) a následně v roce 2009 získal literární cenu Triumf.

Literární a vědecké dílo[editovat | editovat zdroj]

Petro Kraljuk je autorem mnoha vědeckých publikací v oblasti dějin, religionistiky, politologie, literární vědy. Ve své vědecké práci se věnuje otázce přepracování tradičního konceptu ukrajinské filozofie dějin od Dmytra Čyževského. Petro Kraljuk zastává názor, že kořeny ukrajinských dějin se nenacházejí v dobách Kyjevské Rusi, nýbrž v antické době. Ve svém výzkumu se věnuje především aristokratickému charakteru středověké ukrajinské kultury. V této souvislosti redigoval Encyklopedii „Ostrožská akademie v 16. -17. stol.“ (2010).

Jako prozaik je Petro Kraljuk znám svými satirickými povídkami a historickou beletristikou.

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]