Petr Žukov a Prochor Michajlov

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Svatí
Petr Žukov a Prochor Michajlov
Mučedníci
Úmrtí6. dubnajul./ 19. dubna 1918greg.
nedaleko města Vyšnij Voločok, Ruská sovětská federativní socialistická republika
Svátek6. duben
(19. duben) gregoriánský kalendář
Místo pohřbeníHřbitov vesnice Gnězdovo, Tverská oblast
Svatořečen(a)20. srpna 2000
Ruská pravoslavná církev
Uctíván církvemiRuská pravoslavná církev
Některá data mohou pocházet z datové položky.
Chybí svobodný obrázek.

Svatí Petr Žukov a Prochor Michajlov († 6. dubnajul./ 19. dubna 1918greg., Gnězdovo) byli laici ruské pravoslavné církve a mučedníci.

Mučednická smrt[editovat | editovat zdroj]

Informace o jejich životě nejsou známy.

Dne 27. března 1918 přišli ke knězi Znamenského chrámu ve vesnici Gnězdovo ve Vyšněvolockém ujezdu Tverské gubernie zastupitel Nikulinské volosti, dva ozbrojení rudí gardisté, další úředník a dva členové komise volosti aby na příkaz předsedy volosti Žuravleva sepsali církevní majetek. Za přítomnosti duchovních a představeného chrámů byl sepsán všechen majetek ze stříbra, mědi a kněžiště (místo za ikonostasem). Přes chudobu nové postaveného chrámu sebrali všechny peníze; 23 rublů, 13 kopějek a dvě pokladní knihy za 200 rublů. O čtyři dny později byl Žuravlev zajat sedláky a poslán v doprovodu ke Kozlovské komisi ale když přecházel most přes řeku, vrhl se do vody a utopil se. Sedláci to vzali jako jasný trest od Boha, za zničení chrámů.

V dubnu se konalo shromáždění volosti a sedláci začali vyčítat rudým gardistům, že nezákonně zabírali církevní majetek. Petr Žukov a Prochor Michajlov se vyznačovali především horlivostí při ochraně chrámu. Rudé gardy na shromáždění okamžitě zatkli asi třicet lidí a drželi je ve vazbě v budově volosti. Zde je zbili a po nějaké době odvezli do ujezdního města Vyšnij Voločok.

Během cesty byli zatčení sedláci surové biti a než do dorazili do města, gardisté zavraždili 10 lidí. Petr i Prochor byli biti po dobu dvou dnů. Petr byl zastřelen na sedmé verstě od města a Prochor na deváté verstě. Před tím byl Prochor osmkrát bodnut bajonetem.

Dne 8. dubna byly těla mučedníků pohřbena v jejich farnosti. Tverský biskup Serafim (Alexandrov) dal své požehnání oznámit událost v celé eparchii a nechal sloužit panychidu ve všech chrámech eparchie.

Kanonizace[editovat | editovat zdroj]

Dne 20. srpna 2000 je Ruská pravoslavná církev svatořečila jako mučedníky a byli zařazeni mezi Sbor všech novomučedníků a vyznavačů ruských.

Jeho svátek je připomínán 19. dubna (6. dubna – juliánský kalendář).

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]