Peter Bárdy

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Peter Bárdy
Narození1. dubna 1977 (47 let)
Žilina
Povolánínovinář
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Peter Bárdy (* 1. dubna 1977, Žilina) je slovenský novinář, komentátor a šéfredaktor zpravodajského webu Aktuality.sk. Působil také jako šéfredaktor týdeníku Život.[1]

Život[editovat | editovat zdroj]

Narodil se v Žilině. Je absolventem Gymnázia Hlinská tamtéž. Studoval publicistiku na Univerzitě Mateja Bela v Banské Bystrici.

V médiích začal pracovat v polovině 90. let. Pracoval v rádiu Frontinus, v Žilinském večerníku (redaktor, šéfredaktor), v Novém Času, v žilinském časopise Reportér a v týdeníku LIVE. Spolupracoval s deníky a tiskovými agenturami.

V roce 2008 nastoupil na pozici šéfredaktora zpravodajského webu Aktuality.sk. V této pozici stál u vytvoření investigativního týmu, jehož členem byl i zavražděný Ján Kuciak. Po jeho vraždě (21. února 2018) Aktuality.sk rozšířily svůj záběr v oblasti investigativní žurnalistiky. Bárdy se pak rovněž zúčastnil řady mezinárodních i domácích konferencí týkajících se svobody tisku.

Po nástupu Ficovy vlády na podzim 2023 a zahájení policejních čistek uvedl, že tato vláda ohrožuje demokratické zřízení země. „Ficova vláda zatím nemá zábrany a bere si stát. V podstatě ho unáší,“ řekl Bárdy.[2]

Tvorba[editovat | editovat zdroj]

V 90. letech se věnoval zpravodajství z regionů, především ze Žiliny a Žilinského kraje. Postupně začal publikovat články týkající se kriminality a organizovaného zločinu. Později začal komentovat společenské a politické dění.

V říjnu 2021 vydalo vydavatelství Ringier Axel Springer SK knižní prvotinu Petra Bárdyho „Obyčajný Matovič. Homo vulgaris“. Jeho knižní debut je pokusem o sondu do světa antipolitika a populisty, který sebe sama označil za Homo vulgaris – člověka obyčejného a na této „obyčejnosti“ postavil svou komunikační strategii. Bárdy se pokouší najít odpověď na to, jak a proč právě Igor Matovič dokázal přesvědčit voliče a získat funkci slovenského premiéra.

V anketě Panta Rhei Awards 2021, Cena knižní múzy, se stal vítězem kategorie debutant roku.[3]

V roce 2023 vyšla Bárdymu kniha Fico: Posadnutý mocou, která ve svědectvích tří desítek bývalých politických kolegů i oponentů Roberta Fica mapuje jeho vzestupy a pády.[4]

Dílo[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku Peter Bárdy na slovenské Wikipedii.

  1. MediaHub.sk. Šéfredaktor Aktuality.sk Peter Bárdy bol poverený vedením redakcie týždenníka Život. Bratislavský večerník. Dostupné online. 
  2. ŠTOLOVÁ, Tereza. Vláda pomsty má voliče, kteří přesně toto čekali, říká o společenské situaci na Slovensku šéfredaktor Bárdy. iRozhlas [online]. 2023-11-13. Dostupné online. 
  3. Panta Rhei Awards : Víťazi : 2021 : Slovenský knižný debutant roka 2021 [online]. Dostupné online. 
  4. Fico – Posadnutý mocou. Nová kniha Petra Bárdyho. Aktuality.sk. Dostupné online. 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]