Perfect Strangers (album)

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Perfect Strangers
InterpretDeep Purple
Druh albaStudiové album
Vydánoříjen 1984
Nahránosrpen 1984
Žánryhard rock, heavy metal
Jazykangličtina
VydavatelstvíPolydor Records (UK)
Mercury Records (US)
ProducentRoger Glover & Deep Purple
Profesionální kritika
Deep Purple chronologicky
Come Taste the Band
(1975)
Perfect Strangers
(1984)
The House of Blue Light
(1987)
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Perfect Strangers je jedenácté studiové album britské hard rockové skupiny Deep Purple a zároveň první od rozpadu kapely v roce 1976. Album doprovázelo úspěšný návrat klasické sestavy Deep Purple z počátku 70. let, která naposledy společně natočila desku Who Do We Think We Are v roce 1973.

Historie[editovat | editovat zdroj]

Po rozpadu Deep Purple byla většina členů aktivní a úspěšná v jiných kapelách - Ricthie Blackmore založil vlastní skupinu Rainbow a v roce 1979 se do sestavy připojil i Roger Glover. Také David Coverdale dal vzniknout vlastní formaci Whitesnake, v níž hrál Ian Paice s Jonem Lordem. Bývalý zpěvák Ian Gillan se nejprve přeorientoval na jazz se skupinou Ian Gillan Band, posléze se vrátil k hard rocku s novým uskupením pojmenovaným prozaicky Gillan.

V roce 1980 vzbudil pozornost fanoušků Deep Purple jejich původní zpěvák Rod Evans. Společně se čtyřmi neznámými muzikanty vyrazil na turné po Spojených státech s kapelou nazvanou Deep Purple. Za jejím vznikem stála agentura zabývající se reuniony slavných skupin s minimem původních členů. Osloven byl i původní baskytarista Nick Simper, ten však nabídku nepřijal. Tito falešní Deep Purple odehráli jen několik koncertů (mnoho z nich končilo nepokoji), než jejich počínání zarazila žaloba Jona Lorda a Iana Paice. Oba svorně tvrdili, že neměli žádnou radost z žaloby bývalého spoluhráče, záleželo jim však na ochraně dobrého jména Deep Purple. Jejich žaloba byla úspěšná, Evans byl nucen zaplatit vysoké odškodné a navíc přišel i o tantiémy z prvních tří alb. Tato neslavná napodobenina skupiny vešla do dějin pod názvem Bogus Deep Purple.

Ke skutečnému reunionu skupiny a rovnou v její neslavnější sestavě Mark II došlo až v roce 1984. S návratem na pódia byla spojena i nutnost natočit nové album. Během jednoho měsíce tak bylo nahráno album Perfect Strangers, které vyšlo v říjnu téhož roku. Deep Purple opět použili mobilní nahrávací studio, tentokrát americký Le Mobile.

Obal[editovat | editovat zdroj]

Kapela se nevrátila k výrazným a ikonickým obalům ze sedmdesátých let a design její nové desky byl jednoduchý až strohý - iniciály DP spojené do jednoho znaku na prostém černém pozadí doplněné názvem alba. Ačkoliv nešlo o vizuálně vyzývavý počin, staly se tyto spojené iniciály hlavním znakem nadcházejících turné a dnes jsou společně s logy z alb Stormbringer a Infinite používány jako logo a poznávací znamení Deep Purple. Byly rovněž použity na posledním albu sestavy Mark II - The Battle Rages On...

Ohlasy a přijetí[editovat | editovat zdroj]

V žebříčku Billboard 200 se Perfect Strangers umístilo na sedmnáctém místě.[2] V USA album získalo platinovou desku (RIAA) za více než jeden milion prodaných kusů. Dnes je také obecně považováno ze jediné album obnovené sestavy, které získalo stejné uznání a oblibu jako původní nahrávky ze sedmdesátých let.[3] Následující deska The House Of Blue Light už takových úspěchů nedosáhlo a znovu se také začaly objevovat osobní neshody mezi členy.

Světové turné[editovat | editovat zdroj]

"Deep Purple, Perfect Strangers Reunion 27. 11. 1984, Perth", namaloval Matthias Laurenz Gräff

Doprovodné turné zaznamenalo obrovský úspěch jak u fanoušků, tak u kritiků. Kapela během něj představila kombinaci nových písní - Perfect Strangers, Knocking On Your Back Door nebo Under The Gun - společně s klasickými hity Highway Star, Strange Kind of Woman, Black Night nebo Smoke On The Water. Záznam byl vydán jako živé album a později vyšel i na DVD.

Seznam skladeb[editovat | editovat zdroj]

Pořadí NázevAutor Délka
1. Knocking at Your Back Door  Blackmore, Gillan, Glover 7:09
2. Under the Gun  Blackmore, Gillan, Glover 4:40
3. Nobody's Home  Blackmore, Gillan, Glover, Lord, Paice 4:01
4. Mean Streak  Blackmore, Gillan, Glover 4:26
5. Perfect Strangers  Blackmore, Gillan, Glover 5:31
6. A Gypsy's Kiss  Blackmore, Gillan, Glover 5:14
7. Wasted Sunsets  Blackmore, Gillan, Glover 3:58
8. Hungry Daze  Blackmore, Gillan, Glover 5:01
9. Not Responsible  Blackmore, Gillan, Glover 4:53
10. Son of Alerik  Blackmore 10:01

Obsazení[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. ADAMS, Bret. Perfect Strangers [online]. Allmusic.com [cit. 2012-08-18]. Dostupné online. (anglicky) 
  2. Awards [online]. Allmusic.com [cit. 2012-08-18]. Dostupné online. (anglicky) 
  3. PILKINGTON, Steve. Deep Purple & Rainbow: Všechna alba, všechny skladby 1968-1979. První. vyd. Plzeň: NAVA, 2019. 193 s. S. 187.