Památník Sigmunda Freuda

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Památník Sigmunda Freuda
Základní údaje
AutorFrantišek Navrátil
Rok vzniku1969
Datum odhalení4. 10. 1969
Pojmenováno poSigmund Freud
Popis
Materiálžula, bronz
Umístění
UmístěníPříbor
okres Nový Jičín
Moravskoslezský kraj
StátČeskoČesko Česko
Zeměpisné souřadnice
Map
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Památník Sigmunda Freuda, nazývaný také Pomník Sigmunda Freuda, je památník v Příboře v okrese Nový Jičín. Nachází se také v pohoří Příborská pahorkatina v Moravskoslezském kraji. Autory díla jsou sochař František Navrátil a architekt Zdeněk Makovský.[1][2][3]

Historie a popis díla[editovat | editovat zdroj]

Památník Sigmunda Freuda byl postaven v roce 1969 a je tvořen původně čtyřmi a později třemi nestejně vysokými a z části hlazenými žulovými kvádrovými sloupy umístěnými na vydlážděném prostranství. Dva zadní sloupy mají tvar písmene „L“. Na ústředním (předním) sloupu je umístěna bronzová busta slavného rakouského židovského psychologa a místního rodáka Sigmunda Freuda a také nápis:[1][2][4]

SIGMUND FREUD 1856 - 1939

Další informace[editovat | editovat zdroj]

Místo je celoročně volně přístupné. V blízkosti se nachází Rodný dům Sigmunda Freuda s kovovou Pohovkou Sigmunda Freuda.

Galerie[editovat | editovat zdroj]

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. a b Pomník Sigmunda Freuda - město Příbor Freud Pribor City. www.pribor.cz [online]. [cit. 2022-11-18]. Dostupné online. 
  2. a b CIZEK, Hrady cz s r o Jiri. Pomník Sigmunda Freuda, Příbor. www.hrady.cz [online]. [cit. 2022-11-18]. Dostupné online. 
  3. Pomník Sigmunda Freuda v Jičínské ulici v Příboře | Drobné památky. www.drobnepamatky.cz [online]. [cit. 2022-11-18]. Dostupné online. 
  4. B-STUDIO.CZ. Památník Sigmunda Freuda. Lašská brána Beskyd - Štramberk, Kopřivnice, Příbor, Hukvaldy [online]. [cit. 2022-11-18]. Dostupné online. 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]