Památník Franklina Delana Roosevelta

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Zdroje k infoboxu
Zdroje k infoboxu
Národní památník Franklina Delano Roosevelta
IUCN kategorie V (Chráněná krajinná oblast)
Základní informace
Vyhlášení2. května 1997
Rozloha3 ha
SprávaNational Park Service
Počet návštěvníků3 288 299 (2018 [1])
Poloha
StátSpojené státy americkéSpojené státy americké Spojené státy americké
UmístěníWashington, D.C., United States
Souřadnice
NP FDR
NP FDR
Další informace
Web[[1] www.nps.gov/frde/%20Franklin%20Delano%20Roosevelt%20Memorial]]
Logo Wikimedia Commons Obrázky, zvuky či videa na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Památník Franklina Delana Roosevelta ve Washingtonu DC, je postaven na památku Franklina Delana Roosevelta (FDR), 32. prezidenta Spojených států, a na památku doby, kterou reprezentuje. Památník je druhým ze dvou památníků postavených ve Washingtonu D.C. věnovaných FDR.

Památník byl dedikován prezidentem Billem Clintonem 2. května 1997. Jsou v něm vytvořeny čtyři venkovní prostory („místnosti“), každá z nich je věnovaná jednomu ze čtyř funkčních období FDR. [2] Sochy inspirované fotografiemi FDR zobrazují 32. prezidenta vedle jeho psa Faly .

Další sochy zobrazují scény z Velké hospodářské krize. Bronzová socha první dámy Eleanor Rooseveltové stojící před emblémem OSN je poctou její práci pro tuto organizaci. Je to jediný prezidentský památník, který zobrazuje první dámu. [3]

Vzhledem k Rooseveltově postižení měli návrháři památníku v úmyslu vytvořit památník, který by byl přístupný lidem s tělesným postižením. Proto zde najdeme oblast s hmatovými reliéfy s Braillovým písmem pro nevidomé. Památník však čelil závažné kritice ze strany zastánců lidi se zdravotním postižením. Návštěvníci se zrakovým postižením si stěžovali, že Braillova písmena měla mezi sebou nepravidelné mezery a že některé popisky a reliéfy byly umístěny 2,5 metrů nad zemí mimo dosah většiny lidí. [4]

Design a funkce[editovat | editovat zdroj]

"I hate war." Citát z Rooseveltova projevu v r.1936
"I hate war." Citát z Rooseveltova projevu v r.1936
Uměle postavené vodopády nacházející se v památníku
Uměle postavené vodopády nacházející se v památníku

Tekoucí voda je důležitou fyzickou a metaforickou součástí památníku. Každá ze čtyř „místností“ představujících Rooseveltovo funkční období obsahuje vodopád. Jak návštěvník přechází z místnosti do místnosti, vodopády se stávají větší a složitější, což odráží rostoucí komplexnost prezidentova úřadu v jednotlivých funkčních obdobích , která se vyznačovala obrovskými otřesy hospodářské deprese a světové války.

Průvodci po památníku popisují symboliku pěti hlavních vodních oblastí jako:

  • Jedna vodní kaskáda - krach ekonomiky, který vedl k Velké depresi
  • Schodišťová vodní kaskáda - projekt přehrady Tennessee Valley Authority
  • Náhodné dopady vody pod různými úhly - druhá světová válka
  • Bazén se stojatou vodou - Rooseveltova smrt
  • Řada nesourodých vodopádů - retrospektiva Rooseveltova prezidentství

Památník je součástí National Mall and Memorial Parks. Je spravován National Park Service a do Národního registru historických míst bl zapsán ke dni jeho zřízení, 2. května 1997. [5]

Kontroverze[editovat | editovat zdroj]

Podle původního návrhu měl FDR sedět na invalidním vozíku . Místo toho ale socha ukazuje prezidenta sedícího na židli zakryté pláštěm.[6] [7] Sochař přidal kolečka na zadní stranu židle v úctě k obhájcům lidí s postižením, což z něj udělalo symbolický „invalidní vozík“. Kolečka jsou viditelná pouze při pohledu na sochu zezadu.  

Americká Národní organizace pro zdravotně postižené vybrala v průběhu dvou let 1,65 milionu USD na financování další sochy, která by zřetelně ukázala prezidenta na vozíku. V lednu 2001 byla pak tato nová socha umístěna v blízkosti vchodu do památníku. Socha ukazuje FDR usazeného na invalidním vozíku podobném tomu, který používal v době svého života.

Galerie[editovat | editovat zdroj]

Původní památník Franklina Delana Roosevelta[editovat | editovat zdroj]

Původní památník FDR poblíž rohu ulic 9. ulice NW a Pennsylvania Avenue NW (2009)

Původní památník tvořil blok bílého mramoru. Byl dedikován v roce 1965 a byl umístěn na trávníku před budovou Národního archivu. [8] Na mramoru jsou vyryta slova: "Na památku Franklina Delana Roosevelta 1882–1945". [9]

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku Franklin Delano Roosevelt Memorial na anglické Wikipedii.

  1. Annual Visitation by Park Type or Region for: 2018 By Park Type [online]. [cit. 2018-03-01]. Dostupné online. (anglicky) 
  2. Internet Archive. District of Columbia: Franklin Delano Roosevelt Memorial [online]. Washington, D.C: United States Department of the Interior: National Park Service. S. 34. Dostupné online. (anglicky) 
  3. The White House / The National Archives [online]. Clinton2.nara.gov [cit. 2013-10-05]. Dostupné v archivu pořízeném dne 2011-09-27. (anglicky) 
  4. VICK, Karl. New FDR Statue's Braille Shows a Form of Blindness. Los Angeles Times. 25 May 1997. Dostupné online [cit. 22 April 2012]. (anglicky) 
  5. (1) Franklin Delano Roosevelt Memorial [online]. United States Department of the Interior: National Park Service [cit. 2019-07-08]. Dostupné v archivu pořízeném dne 2019-07-08. (anglicky) 
  6. Fdr: Rolling In His Grave??? [online]. Raggededgemagazine.com [cit. 2013-10-06]. Dostupné online. (anglicky) 
  7. MUTCHLER, Meghan. Roosevelt's Disability An Issue At Memorial. The New York Times. 10 April 1995. Dostupné online [cit. 2 June 2012]. (anglicky) 
  8. (1) Field Review Team. Franklin D. Roosevelt Memorial Block: Washington, D.C. [online]. Doug Kirby, Ken Smith, Mike Wilkins, 1996 [cit. 2019-07-08]. Dostupné v archivu pořízeném z originálu dne July 9, 2019. (anglicky) 
    (2) Coordinates of the original Franklin Delano Roosevelt Memorial near the National Archives Building: 38°53′37″ s. š., 77°1′25″ z. d.
  9. "In Memory of Franklin Delano Roosevelt: 1882 - 1945" marker [online]. Redakce W. Kevin. [cit. 2019-07-09]. Dostupné v archivu pořízeném z originálu dne July 8, 2019. (anglicky)