Pamětní kámen Solidarity

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Pamětní kámen Solidarity
Základní údaje
AutorAime Kuulbusch-Mölder
Rok vzniku2010
Popis
Materiálgranit
Umístění
UmístěníNáměstí Svobody
StátEstonskoEstonsko Estonsko
Zeměpisné souřadnice
Map
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Pamětní kámen Solidarity či Solidarita, estonsky Solidaarsuse mälestuskivi či Solidaarsus, je žulový památník/socha. Nachází se na náměstí Svobody v části Vanalinn, městského obvodu Kesklinn ve městě Tallinn v kraji Harjumaa v Estonsku.[1]

Popis a historie díla[editovat | editovat zdroj]

Pamětní kámen Solidarity, společně s blízkou Chopinovou lavičkou, jsou dary Velvyslanectví Polské republiky městu Tallinn. Autorem díla je sochař Aime Kuulbusch-Mölder (*1942). Pamětní kámen Solidarity, který byl odhalen 20. srpna 2010, je věnován památce polského národního hnutí Solidarita (Solidarność), které sehrálo významnou roli při pádu komunistického režimu v Polsku i Evropě. Kámen byl odhalen u příležitosti 30. výročí založení Solidarity. Na čelní ploše kamene je nápis „Solidaarsus“ (tj. Solidarita). Na zadní straně kamene je napsáno věnování. V horní části díla je válcový otvor ve kterém je umístěna kovová zeměkoule s mapou a vyznačením hlavních měst Varšava a Tallinn. Kámen je umístěn na dlažbě a poblíž je kamenná deska s vysvětlujícím textem v estonštině, angličtině a polštině. Místo je celoročně volně přístupné.[1][2][3]

Galerie[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. a b Solidarity Stone & Chopin Bench, Estonia. Visitestonia.com [online]. [cit. 2022-10-13]. Dostupné online. (anglicky) 
  2. Solidaarsuse mälestuskivi Tallinna Vabaduse väljakul, tähendus ja ajalugu [online]. [cit. 2022-10-13]. Dostupné online. (estonsky) 
  3. PILTUUDIS: Tallinnas avati Solidaarsuse kivi ja Chopini pink. www.ohtuleht.ee [online]. [cit. 2022-10-13]. Dostupné online. (estonsky) 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]