Paměť kostí

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Paměť kostí
AutorDiana Gabaldon
Původní názevAn Echo in the Bone
ZeměSpojené státy americké
Jazykangličtina
Žánrhistorický román
VydavatelDell Publishing
Datum vydání22. září 2009
Česky vydáno2019
ISBN978-80-7390-274-2
Předchozí a následující dílo
Ledový dech Written in My Own Heart's Blood
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Paměť kostí je sedmá kniha ze série románů Outlander od Diany Gabaldonové. Knihy založené na cestování v čase popisují osudy lékařky Claire Fraserové, narozené ve 20. století, a jejího manžela Jamieho Frasera, válečníka ze skotské vysočiny z 18. století. Kniha obsahuje prvky historické fikce, romantiky, dobrodružství a fantasy.[1]

Román poprvé vyšel ve Spojených státech 22. září 2009[2]. Rozvíjí dále jak osudy Claire a Jamieho v 18. století, tak jejich dcery Brianny MacKenzie a jejího manžela Rogera MacKenzie, kteří se na konci předchozího dílu nazvaného Ledový dech vrátili do 20. století.

Obsah knihy[editovat | editovat zdroj]

Jamie Fraser, bývalý Jakobín a rebel, ví, že americké povstání přináší tři jistoty: Američané vyhrají, boj na straně vítězů není zárukou přežití a raději zemře, než aby se postavil se zbraní v ruce svému nemanželskému synovi – mladému poručíkovi britské armády. Claire také ví, že Američané vyhrají, ale už ne to, za jakou cenu. Mezitím, v relativním klidu dvacátého století, se jejich dcera Brianna s manželem Rogerem MacKenziem usadili ve starém skotském domě, kde se před dvěma staletími odehrávalo drama jejích rodičů. Nalézají zde Claiřiny dopisy. Křehké stránky odhalují její lásku k Jamiemu. Budoucnost rodiny MacKenzie na vysočině je záhadně, neodvratitelná a těsně spjatá s válkou v amerických koloniích.

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku An Echo in the Bone na anglické Wikipedii.

  1. Archivovaná kopie [online]. [cit. 2021-12-03]. Dostupné v archivu pořízeném dne 2014-10-11. 
  2. Official website of Diana Gabaldon
Cizinka (knižní série)
Předchůdce:
Ledový dech
2019
Paměť kostí
Nástupce:
Psáno krví vlastního srdce