Palackého (Turnov)

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Palackého
Umístění
StátČeskoČesko Česko
MěstoTurnov
Městská částTurnov
Poloha
Začíná nanáměstí Českého ráje
Končí naŽižkova
Historie
Pojmenováno poFrantišek Palacký
Starší názvyKlášterská, Tyršova, Čsl. armády, Hliník
Další údaje
Délka640 m
PSČ511 01
Kód ulice548111
Map
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Palackého je ulice v Turnově. Vede jižně od centra města a spojuje starý Turnov s částí u vlakového nádraží za řekou Jizerou. Je pojmenována po Františku Palackém, českém národním buditeli, politikovi, historikovi, spisovateli a vůdčí osobnosti národního obrození.

Ulice začíná na kruhovém objezdu, na který vyúsťují Hluboká a Sobotecká. Postupně z ní vychází ulice Trávnice, Abigail Horákové, Krajířova, Koňský trh, Na Lukách, Kotlerovo nábřeží, Na Skalici, Koškova, Nad Perchtou a nakonec přechází do ulice Nádražní.

Historie[editovat | editovat zdroj]

Zpočátku se ulice jmenovala Nádražní a menší část za mostem Boháčkova. Za totality byla celá přejmenována na Leninovu. V roce 1990 pak dostala svůj současný název Palackého. Zajímavostí je, že název Třída Palackého byl mezi válkami použit pro ulici Hlubokou.[1]

Doprava[editovat | editovat zdroj]

Dopravně významná ulice vede přes dva důležité mosty (první je přes náhon Malá Jizera a druhý přes samotnou řeku Jizeru) a spojuje dvě části města na obou stranách řeky. Spolu s mostem na průtahu silnice I/35 zajišťuje veškeré spojení obou břehů. Před vybudováním průtahu v roce 1996 tudy vedla státní silnice I/35, mezinárodní silnice E442, a tudíž veškerá doprava ve směru Hradec Králové - Liberec.

Fotogalerie[editovat | editovat zdroj]

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. ZAJÍCOVÁ, Jana. Názvy ulic a městských částí v Turnově [online]. Město Turnov - OŠKS [cit. 2021-07-07]. Dostupné online. 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]