Palác Montaza

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Palác Montaza
Základní informace
Výstavba1892
Poloha
AdresaEgyptEgypt Egypt
Souřadnice
Map
Další informace
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Palác Montaza je palác, muzeum a velká zahrada v Montaze v Alexandrii v Egyptě. Byl vybudován jako malá plantáž na východní části centra Alexandrie s výhledem na Středozemní moře.

Historie[editovat | editovat zdroj]

Základy paláce, tehdy po názvem Salamlek, byly vybudovány v roce 1892 chedivou Abbásem II. Hilmí, posledním vládcem z dynastie Muhammada Alího, který zastával titul Chediv Egyptský a Súdánský. Byl využíván jako lovecká residence pro jeho společníky.

Větší palác Al-Haramlik a královské zahrady byly přidány k paláci Montaza, který přestavěl král Fuad I. v roce 1932 na své letní sídlo. Palác je kombinací osmanského a florentského stylu; jsou na něm dvě věže. Jedna z nich je velmi vysoká a jsou na ní italské renesanční detaily. U paláce jsou otevřené arkády, díky nimž je umožněn pohled na moře.

Prezident Anwar El-Sadat upravil původní zámek Salamlek na oficiální prezidentskou rezidenci. Nejvíc byl využíván bývalým prezidentem Husnim Mubarakem.

Přístup veřejnosti[editovat | editovat zdroj]

Park Al-Montaza, bývalé královské zahrady o velikosti 61 hektarů je zpřístupněn veřejnosti jako přírodní a lesní rezervace.

Palác Montaza slouží veřejnosti jako muzeum o dynastii Muhammada Alího. Zaobírá se hlavně rodinnou historií a uměním. Starý palác Salamlek je v dnešní době hotelem.

Boční pohled na palác Montaza

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku Montaza Palace na anglické Wikipedii.


Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]