Aupark (Hradec Králové)

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Aupark Hradec Králové
Účel stavby

Nákupní centrum

Základní informace
Výstavba20142016
Současný majitelAupark Hradec Králové Bidco s.r.o., Rohanské nábřeží 678/25, Karlín, Praha 8
Poloha
AdresaGočárova třída 1754/48a, 500 02, Hradec Králové, ČeskoČesko Česko
Souřadnice
Hradec Králové
Hradec Králové
Aupark Hradec Králové na mapě
Další informace
Webhttp://www.auparkhradec.cz/
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Aupark je nákupní centrum v Hradci Králové. Nachází se vedle hlavního nádraží, v moderní budově, která se má stát jedním z nových symbolů tohoto statutárního města. Jedná se o druhé největší nákupní centrum v Hradci Králové[1]. Slavnostní otevření proběhlo 11. listopadu 2016. Bylo postaveno na zdejším bývalém autobusovém nádraží Koruna, nedaleko hlavního vlakového nádraží.[2]

Specifikace[editovat | editovat zdroj]

Výstavba byla zahájena v říjnu 2014 a byla dokončena na podzim 2016. Celá plocha tvoří 20 900 m², připravená pro cca 140 obchodů. Cena výstavby se pohybuje okolo 1,5 miliardy korun. Součástí stavby je parkovací dům s 1 100 místy ke stání a kancelářské plochy o 1 500 metrech čtverečních. Architektonický návrh vytvořila HELIKA a investorem se stal HB REAVIS.

Stavba[editovat | editovat zdroj]

Ve výběrovém řízení na získání pozemků bývalého autobusového nádraží Koruna zvítězila v červnu 2007 se svým záměrem slovenská společnost HB Reavis Group CZ.[3] Původní záměr počítal s dokončením v roce 2011, přičemž samotná výstavba by měla trvat 20 měsíců.[4] V roce 2009 oznámil investor odložení stavby. Důvodem bylo jednání o uzavření dohody s vlastníkem sousedních pozemků bývalé celnice a následné přepracování projektu.[5] Počátek stavby se tak přesunul na jaro 2010.[6] Následně byl tento termín posunut na přelom léta a podzimu 2010 z důvodu problémů s plánovací smlouvou, přičemž pozemky slouží jako provizorní záchytné parkoviště.[7] Zpoždění výstavby bylo oznámeno i u přestavby blízké křižovatky, jejímž investorem je Magistrát města Hradce Králové z důvodu problémů s výkupem pozemků.[8]

Pohled na křižovatku Koruna a Aupark od Sukových sadů

Další zpoždění stavby bylo oznámeno na jaře 2010. Zároveň bylo rozhodnuto o oddělení stavby samotného objektu paláce a dopravního řešení blízké křižovatky. Původní návrh byl rozšířen navíc o stavbu parkovacího domu. Obě stavby měly původně probíhat současně. Výstavba nové křižovatky, bude probíhat odděleně.[9] Začátkem června 2010 oznámila investiční společnost, že veškeré problémy byly vyřešeny a po obdržení stavebního povolení by měla být stavba zahájena na přelomu roků 2010 a 2011, nejpozději však na jaře 2011.[10]

Na podzim 2014 byla schválena výstavba. Začalo se s demolicemi a stavba samotná počala na konci roku. V r. 2015 byly vystavěny základy a stavba rostla do výšky. Na podzim 2016 byla stavba dokončena a investor se musel zabývat připomínkami občanů i města k rozsáhlé vzduchotechnice na střeše nejvyšší části centra, která je už od léta vidět z celé Gočárovy třídy a poněkud odporuje investorovu tvrzení, že centrum bude „přirozeným a urbanisticky hodnotným vyústěním Gočárovy třídy“. Zároveň nebylo zcela jasné, jestli nakonec v centru budou byty, jejichž přítomnost byla jednou z podmínek soutěže a bez kterých by v ni investor sotva uspěl.

Obchody[editovat | editovat zdroj]

Supermarket[editovat | editovat zdroj]

Billa.

Gastronomie[editovat | editovat zdroj]

Bageterie Boulevard, Café Level, Caffé Trieste, Costa Coffee, Fruitisimo, KFC, McDonald's, Running Sushi Sumo, Vegg Go, Panoramico.

Elektro[editovat | editovat zdroj]

Datart, iSetos, JRC Game centum, Dates Mobile.

Móda[editovat | editovat zdroj]

Lindex, H&M, New Yorker, Kara, Terranova, Orsay, Le Premier, Levis, Tommy Hilfiger, Bepon, Celio, Gas Jeans, Bushman, A.M.J. Košile, Otto Berg, Retro Jeans, SUPERDRY, Terranova.

Služby[editovat | editovat zdroj]

Česká spořitelna, mBank, Air Bank, Květiny Flamengo, Čistírna Daja, Giftsimo, Kadeřnictví Klier, O2, Vodafone, směnárna Tourist Centrum.

Sport[editovat | editovat zdroj]

A3 Coool, Sportisimo, 4F Sport, Nutrend.

Obuv a kabelky[editovat | editovat zdroj]

CCC, Ecco, Geox, Hajn, Lara Bags, Office Shoes, Reno, Stroll a Wojas.

Klenoty a hodiny[editovat | editovat zdroj]

Klenoty Aurum, Pandora, Alove, Klenotnictví Jolleo, On style, Présence, Quick Time, Real Time a Top Time.

Krása a kosmetika[editovat | editovat zdroj]

DM drogerie, Yves Rocher, Manufaktura, Marionnaud a Fann.

Jiné[editovat | editovat zdroj]

Hračky Bambule, Knihy Dobrovský, Benu lékárna, Bontonland, Muziker.

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. CITY, Hradec Králové. Hradec Králové City ~ V Hradci jsme Králové! » První Aupark v Česku otevřel. Srovnání center v regionu [online]. [cit. 2016-11-20]. Dostupné online. 
  2. ŠPRINC, Radek; ČERNÝ, Martin. Na ploše u Koruny vznikne nákupní a zábavní centrum. Hradecký deník [online]. 2007-05-24 [cit. 2010-10-07]. Dostupné online. 
  3. Město odmítá protest firmy, která prohrála boj o palác [online]. VLTAVA-LABE-PRESS, a.s. [cit. 2010-10-08]. Dostupné online. 
  4. Causa Koruna: Firma Plaza Centers zažalovala kromě města také vítěze [online]. VLTAVA-LABE-PRESS, a.s. [cit. 2010-10-08]. Dostupné online. 
  5. Stavby křižovatky a paláce Koruna nabraly rok zpoždění [online]. VLTAVA-LABE-PRESS, a.s. [cit. 2010-10-08]. Dostupné online. 
  6. Stavba může začít na jaře [online]. Mladá fronta a.s. [cit. 2010-10-08]. Dostupné online. 
  7. Investor miliardového paláce Koruna hlásí další zpoždění [online]. VLTAVA-LABE-PRESS, a.s. [cit. 2010-10-08]. Dostupné online. 
  8. Stavby křižovatky a paláce Koruna nabraly rok zpoždění [online]. VLTAVA-LABE-PRESS, a.s. [cit. 2010-10-08]. Dostupné online. 
  9. Koruna: Křižovatka na obchodní centrum asi nepočká [online]. VLTAVA-LABE-PRESS, a.s [cit. 2010-10-08]. Dostupné online. 
  10. Průtahy již nákupní ráj nečekají [online]. VLTAVA-LABE-PRESS, a.s. [cit. 2010-10-08]. Dostupné online. 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]