Příkopový jev

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
(přesměrováno z Příkopový efekt)

Příkopový jev nebo příkopový efekt[1] je fyzikální jev, při kterém dochází v uzavřeném prostoru (například eskalátorové šachtě v metru) zahříváním nakloněného povrchu vlivem vzniklého ohně, a k následnému rozšíření ohně a kouře směrem nahoru. Příkopový jev je důsledkem působení dvou jiných a zdánlivě nesouvisejících jevů, a to Coandova jevu a celkového vzplanutí.[2] Jev byl objeven v roce 1987 během vyšetřování požáru ve stanici King's Cross v londýnském metru.[1][2]

Průběh jevu[editovat | editovat zdroj]

Jev nastává tehdy, když oheň začne hořet bezprostředně u strmě nakloněného povrchu v uzavřeném prostoru.[2] V souladu s Coandovým jevem si plameny „lehnou“ k povrchu, který začne být zahříván. Během zahřívání dochází k vypouštění spalin a plynů, u kterých by mohlo dojít ke vznícení a výbuchu. Povrch se zahřívá směrem nahoru, jakmile dosáhne zahřátí povrchu místa, kde uzavřený prostor končí, nebo kde končí strmý povrch, dojde k tomu, že se plameny a kouř také vychrlí po zahřátém povrchu směrem nahoru. Proud plamenů a kouře proudí směrem nahoru do té doby, dokud není vyčerpána veškerá hořlavina.

Důsledky[editovat | editovat zdroj]

Zatímco tedy plameny a kouř v takovém prostoru stoupají nahoru, směrem dolů ani kouř, ani plameny neklesají. To znamená, že pokud se člověk ocitne v prostoru, kde dojde ke spuštění příkopového jevu, měl by před požárem utíkat dolů. Vše, co se nalézá nahoře, je zasáhne proud plamenů a člověk, který by před plameny utíkal směrem vzhůru, má nízkou šanci přežití.[zdroj?]

Objevení jevu[editovat | editovat zdroj]

Podrobnější informace naleznete v článku Požár na King's Cross.

Když 18. listopadu 1987 vypukl na dřevěném pohyblivém schodišti v londýnském metru ve stanici King's Cross malý požár kvůli odhozené zápalce,[1] požár začal postupovat podle příkopového jevu tak, že nejdříve eskalátor zahřál. Jelikož požár nebyl včas uhašen pracovníky metra ani hasiči, požár se zvětšil a eskalátor se zahřál celý. Pak náhle došlo k vychrlení proudu ohně směrem do vestibulu metra, kde v mezičase byli lidé. Zatímco celý vestibul hořel a na ulici se chrlil kouř, v podzemních prostorech a na nástupištích v metru nehořelo, a tak se lidé z těchto prostor mohli evakuovat vlaky podzemní dráhy.

Na vyšetření příčin této katastrofy byla sestavena vyšetřovací skupina vedená Desmondem Fennellem. Vyšetřovatelé kontaktovali univerzitu, kde byla v počítači vytvořena simulace ohně. Zatímco dosud známé fyzikální poznatky říkaly, že oheň má hořet směrem kolmo nahoru, simulace ukázala nečekaně, že si oheň „lehl“ na schody. Hypotézu, že došlo k takové okolnosti, si vyšetřovatelé chtěli ověřit, a proto na pronajaté farmě postavili model eskalátorové šachty a vestibulu stanice King's Cross. Stejně jako v reálné stanici po nějaké době došlo k zahřátí eskalátorů a vychrlení ohně do vestibulu. Zkoumání tedy ukázalo, že za katastrofu mohl jev, který byl vědcům do té doby neznámý.

Případy příkopového jevu[editovat | editovat zdroj]

  • Požár na King's Cross18. listopad 1987 – Odhozený nedopalek zapálil mazivo eskalátoru poseté směsí odpadu, vzniklý požár zahřál eskalátor a ohně se později nahnal do vestibulu stanice. V důsledku příkopového jevu zemřelo 31 lidí.[3]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. a b c Hasičské noviny. www.hasicibystre.cz [online]. Sdružení hasičů Čech, Moravy a Slezska, 2021-09-03 [cit. 2022-08-01]. Dostupné online. 
  2. a b c SHARPLES, Jason J.; GILL, A. Malcolm; DOLD, John W. The trench effect and eruptive wildfires: lessons from the King’s Cross Underground disaster. [online]. [cit. 2022-08-01]. Dostupné v archivu pořízeném z originálu. (anglicky) 
  3. Požár na King‘s Cross (1987): Kvůli do té doby neznámému jevu, zahynulo 31 lidí [online]. 2020-08-31 [cit. 2022-07-27]. Dostupné online.