Příběh jeptišky

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Příběh jeptišky
Základní informace
Původní názevThe Nun's Story
Země původuSpojené státy americkéSpojené státy americké Spojené státy americké
Jazykangličtina
Délka149 min
Žánryfilmové drama
film natočený podle knihy
životopisný film
ScénářRobert Anderson
RežieFred Zinnemann
Obsazení a filmový štáb
Hlavní roleAudrey Hepburnová
Peter Finch
Edith Evans
Peggy Ashcroft
Mildred Dunnock
… více na Wikidatech
ProdukceHenry Blanke
HudbaFranz Waxman
KameraFranz Planer
StřihWalter A. Thompson
Výroba a distribuce
Premiéra18. června 1959 (New York)
18. července 1959 (USA)
23. července 1959 (Londýn)
… více na Wikidatech
Produkční společnostiWarner Bros.
Warner Bros. Pictures
DistribuceWarner Bros.
Netflix
Vudu
Rozpočet3,5 mil. $
Tržby12,8 mil. $ (USA)[1]
OceněníNational Board of Review: Top Ten Films
National Board of Review Award for Best Film
Příběh jeptišky na ČSFDKinoboxuIMDb
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Příběh jeptišky (v anglickém originále The Nun's Story) je americký dramaticko-psychologický film z roku 1959 režiséra Freda Zinnemanna s Audrey Hepburnovou v hlavní roli.

Film pojednává o osudu řádové sestry Lucy, která musí řešit vážné životní dilema svého odchodu z řádu z velmi vážných osobních důvodů, kterými se stane násilná smrt jejího otce na počátku druhé světové války během nacistické okupace Belgie a jejího dalšího zapojení do belgického protinacistického odboje.

Snímek byl nominován celkem v osmi kategoriích na cenu Americké akademie filmových umění a věd Oscar (nejlepší film, nejlepší režie, nejlepší herečka v hlavní roli, nejlepší kamera, nejlepší střih, nejlepší hudba, nejlepší zvuk, nejlepší scénář), získal i řadu dalších ocenění včetně Ceny Newyorských kritiků a americké Národní ceny kritiků.

Dílo je dodnes oceňováno, mimo jiné, také pro svůj poměrně věrný obraz, který podává o životě řeholnic v belgickém katolickém klášteře v období krátce před 2. světovou válkou.

Film byl natočen podle skutečných událostí.

Děj[editovat | editovat zdroj]

Gabrielle van der Mal je silně nábožensky založená dívka, její otec je proslulý belgický lékař – chirurg MUDr. Van Der Mal. Gabrille se na počátku filmu rozhodne vstoupit do kláštera, tak aby se, coby řádová sestra mohla stát zdravotní sestrou v Belgickém Kongu. Film začíná jejím odchodem do kláštera ve své první třetině se věnuje přísnému klášternímu řádu a dennímu režimu, kterými musí každá novicka i nová řádová sestra povinně projít tak, aby věrně a řádně sloužila Bohu.

Gabrielle tím vším víceméně úspěšně prochází, v polovině filmu se z ní stane sestra Luke. Coby dcera věhlasného lékaře si do kláštera z předchozího života přinesla mnoho zdravotnických znalostí a praktických dovedností, které dovedně využívá jak během vzorného absolvování ošetřovatelského kurzu ale i během následného pobytu v Belgickém Kongu, kde obětavě pracuje jako vynikající asistentka místního civilního lékaře. V Belgickém Kongu se stane brzy velmi známou i oblíbenou nejen všemi řádovými sestrami ale i místními obyvateli, mimo jiné i kvůli svému mládí a nepřehlédnutelnému dívčímu půvabu.

Nicméně krátce před vypuknutím 2. světové války je z Belgického Konga odeslána domů zpět do Belgie jako doprovod jednoho těžce nemocného pacienta. Doma v Belgii ji zastihne počátek 2. světové války. Během své služby v nemocnici se dozvídá, že její otec byl brutálně zastřelen vojáky Wehrmachtu při obsazování Belgie. To ji nakonec donutí odejít z řádu a vrátit se zpět do civilu tak, aby se mohla věnovat činnosti v protinacistickém odboji.

Tvůrčí tým[editovat | editovat zdroj]

Hrají[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. The Numbers. Dostupné online. [cit. 2022-09-05]

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]