Pátek třináctého 3

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Pátek třináctého 3
Původní názevFriday the 13th Part III
Země původuSpojené státy americkéSpojené státy americké Spojené státy americké
Jazykangličtina
Délka95 minut
ŽánrHoror
ScénářMartin Kitrosser
Ron Kurz
Victor Miller
Carol Watson
Petru Popescu
RežieSteve Miner
Obsazení a filmový štáb
Hlavní roleDana Kimmell
Paul Kratka
Tracie Savage
Jeffrey Rogers
Catherine Parks
Richard Brooker
ProdukceFrank Mancuso Jr.
HudbaHarry Manfredini
Michael Zager
KameraGerald Feil
StřihGeorge Hively
Výroba a distribuce
PremiéraSpojené státy americké 13. srpna 1982
Produkční společnostJason Inc
DistribuceParamount Pictures
Rozpočet2,5 mil. USD
Tržby36 690 067 USD (domácí)
Předchozí a následující díl
Pátek třináctého 2 Pátek třináctého 4
Pátek třináctého 3 na ČSFDKinoboxuIMDb
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Pátek třináctého 3 (v anglickém originále Friday the 13th Part III) je americký hororový film z roku 1982, třetí film z filmové série Pátek třináctého. Jedná se o první díl, který zobrazuje Jasona Voorheese v hokejové masce, což se později stalo jeho hlavním poznávacím znamením. Mělo původně jít o závěrečný film celé série. Jedná se o první 3D film vyrobený společností Paramount Pictures od roku 1954.

Děj[editovat | editovat zdroj]

Den po událostech předchozího filmu sériový vrah Jason Voorhees, který přežil útok Ginny a Paula, vydá do obchodu, aby si pořídil nové oblečení. Pak zabije majitele obchodu Harolda, sekáčkem na maso, a Ednu, pletací jehlicí. Pak se přesune do nedaleké usedlosti Higgins Haven, ležící u jezera.

Ve stejné době se dívka Chris, která byla před dvěma lety v lesích u Křišťálového jezera napadena tajemným znetvořeným cizincem, vrací do Higgins Haven spolu se svými přáteli Debbie, Andym, Shellym, Verou, Chuckem a Chili. Poté, co potkají opilce Abela, který je před návratem varuje, setká se skupina s Chrisiným přítelem Rickem. Chris má v úmyslu postavit se svému strachu. Nikdo ale neví, že Jason se ve stodole zotavuje ze svých zranění. Na nákupu se Shelly a Vera dostanou do potyčky s několika motorkáři, jednomu z nich Shelly motorku přejede Rickovým autem. Motorkáři se pak vydají do Higgins Haven, aby vyrovnali skóre. Všichni jsou ale postupně Jasonem zavražděni, než způsobí nějaké škody (kromě vypuštění plynu z Chrisina auta).

Když se Chris a Rick vydají pryč na vyjížďku, objeví se Jason, zabije Shellyho a vezme si jeho hokejovou masku. S maskou, která zakrývá jeho znetvořenou tvář, se vydá zabít zbytek skupiny. Veru střelí do oka. Když se Andy vydá ven, aby pro něj a Debbie sehnal nějaké pivo, Jason jej rozpůlí mačetou. Debbie probodne nožem hrudník. Chuck zemře pomocí elektrického proudu, Chili má probodnuté břicho.

Když se Chris a Rick vrátí, naleznou prázdný dům. Když se pár rozdělí, Jason zabije Ricka – drtí jeho hlavu tak dlouho, dokud jedna z jeho očních bulv nepraskne. Pak Jason po usedlosti pronásleduje Chris. Po dvou potyčkách se dostanou do stodoly. Chris se schová na půdě a když ji přijde Jason hledat, přijde k němu zezadu a lopatou ho udeří do hlavy, což Jasona dočasně přivede do bezvědomí dostatečně dlouho na to, aby mu Chris uvázala smyčku kolem krku a vytáhla ho ven, aby ho oběsila. Chris ale zjistí, že Jason oběšení přežil. Jason si sundá masku a odhalí tak Chris svůj obličej. Chris v něm rozezná muže, který na ni zaútočil přede dvěma lety. Když se pak Jason snaží znovu zaútočit na Chris, objeví se jeden z motorkářů, který přežil předchozí útok, a snaží se pomstít. Jason mu ale usekne ruce a motorkář je rozsekán Jasonovou mačetou. Když je Jason zaneprázdněný motorkářem, Chris najde sekeru a udeří Jasona do hlavy. Zdá se, že je Jason mrtvý. Chris pak bloudí po okolí a usne v kánoi, která se pak přesune doprostřed jezera.

Další den ráno se Chris probudí a vidí živého Jasona, jak na ni zírá z okna domu. Když ji Jason uvidí, běží ven, aby na ni zaútočil. Když se Chris snaží utéct, je stažena do vody rozkládající se Jasonovou matkou Pamelou. Později vyjde najevo, že to byla jen noční můra, policie odvede rozrušenou Chris z usedlosti a kamera zabere Jasonovo domněle mrtvé tělo.

Obsazení[editovat | editovat zdroj]

Dana Kimmell Chris Higginsová
Paul Kratka Rick
Tracie Savage Debbie
Jeffrey Rogers Andy
Catherine Parks Vera Sanchezová
Larry Zerner Shelly
David Katims Chuck
Rachel Howard Chili
Richard Brooker Jason Voorhees
Nick Savage Ali
Amy Steel Ginny Fieldová (archiv)
John Furey Paul Holt (archiv)
Gloria Charles Fox
Kevin O'Brien Loco
Cheri Maugans Edna
Steve Susskind Harold
Perla Walter paní Sanchezová
David Wiley Abel

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku Friday the 13th Part III na anglické Wikipedii.

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]