Rovníkové pásmo tišin

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
(přesměrováno z Pásmo tišin)

Rovníkové pásmo tišin, či rovníkové tišiny, je pásmo bezvětří či slabých proměnlivých větrů v některých úsecích vnitřní části intertropické zóny konvergence.[1] V hovorové angličtině je nazýváno the doldrums, což je hovorový výraz pocházející z dob dávných mořeplavců vztahující se na ty části Atlantského a Tichého oceánu, které leží v intertropické zóně konvergence. Je to oblast nízkého tlaku okolo rovníku, ve které převládají mírné větry. Toto pásmo bylo známé pro své období klidu, kdy vítr zcela vymizel, vězníce plachetnice jako v pasti po období dnů nebo týdnů. Tento termín se objevuje v 18. století, kdy se plavba plachetnic napříč rovníkem stala více obvyklou. Protože tato zóna je místo setkávání severních a jižních pasátů, je také nazývána intertropickou zónou konvergence.

Námořní využití[editovat | editovat zdroj]

V námořnictví je rovníkové pásmo tišin způsobeno rozpínáním ovzduší v důsledku ohřevu povrchu v oblasti rovníku, což nutí vzduch stoupat a vanout dále vysoko v atmosféře směrem na sever a na jih, než začne klesat v koňských šířkách. Část ovzduší se vrací do rovníkového pásma tišin formou pasátů. Tento proces může vést k lehkému nebo proměnlivému větru, ale také k nepříznivému počasí v podobě náhlých prudkých větrů, bouřek i hurikánů. Rovníkové pásmo tišin je také známé pro klidné období, kdy vítr zcela zmizí.

Hovorové použití[editovat | editovat zdroj]

Rovníkové pásmo tišin "doldrums" je hovorově stav nečinnosti, mírné deprese, apatie nebo stagnace.[2] Toto slovo je odvozeno od archaického termínu dold, což znamená „hloupý“, a -rum(s), přípony podstatného jména nacházející se v takových slovech jako tantrum, v překladu „batolecí vzdor“, „vztek“.[3]

V literatuře[editovat | editovat zdroj]

Rovníkové pásmo tišin, čili "doldrums", je zejména popsáno:

Navíc "doldrums" je fiktivní místo v Norton Justerově novele The Phantom Tollbooth (1961).

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku Doldrums na anglické Wikipedii.

  1. Česká meteorologická společnost. Elektronický meteorologický slovník výkladový a terminologický (eMS) [online]. [cit. 2020-04-21]. Heslo tišiny rovníkové. Dostupné v archivu pořízeném dne 2017-10-09. 
  2. Doldrums. Merriam-Webster Dictionary. Dostupné online. 
  3. Doldrums. Random House Dictionary. Random House, Inc., 2011. Dostupné online. 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]