Ottawa (Illinois)

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Ottawa
Centrum Ottawy
Centrum Ottawy
Poloha
Souřadnice
Nadmořská výška147 m n. m.
Časové pásmoUTC–6
StátSpojené státy americkéSpojené státy americké Spojené státy americké
Federální státIllinois
OkresLaSalle County
OkrsekOttawa, South Ottawa, Dayton, Rutland, Wallace
Ottawa
Ottawa
Ottawa, Illinois
Rozloha a obyvatelstvo
Rozloha33 km²
Počet obyvatel18 786 (2010)
Hustota zalidnění569,3 obyv./km²
Správa
Statusvelkoměsto
StarostaRobert M. Eschbach
Vznik1853
Oficiální webwww.cityofottawa.org
PSČ61350
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Ottawa je město na soutoku řeky Illinois a Liščí řeky, správní středisko okresu LaSalle v Illinois, USA. Podle sčítání lidu z roku 2010 měla Ottawa 18,786 obyvatel.

Obyvatelé města se aktivně zapojili do abolicionistického hnutí za zrušení otroctví. V roce 1858 zde proběhla debata mezi Abraham Lincoln a Stephenem A. Douglasem, lídrem demokratů, v níž Douglas obvinil Lincolna, že chce z Illinois udělat černošskou kolonii.[1] Dům Johna Hossacka byl jednou z hlavních zastávek podzemní železnice, neboť Ottawa byla střediskem silniční, železniční i vodní dopravy.

Ottawa hrála důležitou roli při výstavbě kanálu propojujícího řeku Illinois s Michiganským jezerem.

V roce 1922 zahájila ve městě činnost dnes již zaniklá Radium Dial Company, která zaměstnávala stovky mladých žen nanášením radioluminiscenční vrstvy na ciferníky hodinek. V roce 1986 natočila Carole Langerová dokumentární film, kde doložila, že mnoho z těchto žen zemřelo v mladém věku, neboť byly instruovány olizovat štětce, aby zvýšily přesnost nanášení. V některých oblastech města jsou stále zvýšené koncentrace rádia a emise radonu.

Blízko města se nacházejí rozsáhlá ložiska kvalitního písku, který lze s výhodou přepravovat po řece Illinois. Díky nim se zde rozvinul sklářský průmysl, později specializovaný na výrobu skel pro automobily. Automobilový průmysl se později rozšířil i na výrobu plastů. Největším zaměstnavatelem ve městě je výrobce plastů SABIC, který koupil GE Plastic, následovníka továrny Borg Warner, která vyráběla automobilová skla.

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku Ottawa, Illinois na anglické Wikipedii.

  1. Lincoln Home National Historic Site [online]. National Park Service [cit. 2013-02-14]. Kapitola First Debate: Ottawa, Illinois. Dostupné online. (anglicky) 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]