Orientační systém

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie

Orientační systém zahrnuje nejrůznější cedule a štítky. Můžeme se setkat s vnitřními i venkovními systémy. Mezi ty nejznámější patří dopravní a turistické značky, označování domů pomocí orientačních čísel, dále také značení v budovách ve formě různých směrovek a piktogramů. Orientační systémy pomáhají při navigaci a zvyšují informovanost.

Rozdělení orientačních systémů[editovat | editovat zdroj]

Orientační systémy se z nejobecnějšího hlediska členění na vnitřní a venkovní. Další dělení může být na základě jejich využití. Používají se v hotelích, penzionech a dalších ubytovacích zařízeních. Dále se s nimi můžeme setkat v kancelářích a v administrativních budovách. Pracuje se s nimi rovněž ve zdravotnictví, školství a v celé řadě soukromých i veřejných objektů. Ačkoliv si jejich význam běžně neuvědomujeme, jsou pro nás nezbytnými doplňky.

Materiály pro výrobu orientačních systémů[editovat | editovat zdroj]

Pro výrobu orientačních systémů se využívá PVC, plexisklo, sklo nebo dřevo. Použití materiálu je závislé na podmínkách, kterým bude orientační systém vystavován. Jiné materiály jsou vhodné pro venkovní a jiné pro vnitřní prostředí. Klade se důraz zejména na odolnost a dlouhou životnost. U orientačních systémů je potřeba dbát na celkové provedení, které musí být jasné a srozumitelné. Jedině tak bude systém plnit svou funkci správně.

Piktogramy[editovat | editovat zdroj]

Piktogramy jsou speciálním typem orientačních systémů. Jedná se o grafické znaky, které znázorňují určité sdělení nebo pojem. V budovách značí například toalety, nouzový východ, bezbariérový přístup, zákaz kouření apod. Ačkoliv používání piktogramů není nijak standardizováno, je nutné využívat obecně známé a zažité značky, kterým rozumí široká veřejnost.

Reference[editovat | editovat zdroj]