Openbox

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Openbox
Logo
Základní Openbox X-Session
Základní Openbox X-Session
VývojářDana Jansens,[1][2] Mikael Magnusson[3]
První vydání18. září 2002
Aktuální verze3.6.1 (1. července 2015)
Operační systémUnix-like
Vyvíjeno vC
Typ softwarusprávce oken
LicenceGPL v2
Webopenbox.org
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Openbox (anglická výslovnost [ˈəupənboks]) je svobodný (pod licencí GNU General Public License) správce oken pro unixový X Window System. Původně byl založen na správci oken Blackbox 0.65.0 (napsán v C++). Nyní je přepsán do programovacího jazyka C a od verze 3.0 neobsahuje kód správce oken Blackbox.

Openbox je velikostně malý, rychlý a plně v souladu s Inter-Client Communication Conventions Manual (ICCCM) jakož Extended Window Manager Hints (EWMH).

Openbox je výchozí správce oken v LXDE. A také se používá v některých linuxových distribucích například CrunchBang Linux, ArchBang, TinyMe, Trisquel a Lubuntu.

Používání Openboxu[editovat | editovat zdroj]

Jeho kořenová nabídka, která umožňuje uživatelům nastavovat způsob, jakým jsou okna spravována se vyvolá stisknutím pravého tlačítka počítačové myši na plochu. Pokud je okno minimalizováno, stává se vlastně neviditelným; pro jeho opětovné zvětšení se používá nejčastěji klávesová zkratka Alt + Tab ↹, jinak pomocí menu na ploše, přístupného z kořenového. Nově přidané aplikace do správce oken vytváří běžně jejich ikony a spouštěče. Openbox také velmi jednoduše vzhledově změnit, a to jak kořenové menu, tak i ku příkladu barvu plochy, či lze utvořit na ploše několik nových panelů (taskbars [ˈtaːskˌbaː(r), ˈtæsk-]). Důležitějším změnám se zabývá podkapitola Nastavování.

Nastavování[editovat | editovat zdroj]

Nejjednodušší způsob nabízí aplikace ObConf (název vzniklý patrně ze slovního spojení Openbox Configuration, česky nastavení Openboxu), k těmto úkonům přímo určená. V ní lze vybrat z mnoha grafických témat vaše upřednostňované, také díky ní lze určit samotné chování a funkce v horním panelu u jednotlivých oken. Dále umožňuje měnit počet virtuálních ploch, přičemž lze u každé nastavit její název (podpora českého rozložení klávesnice). Na poslední záložce je k dispozici nastavení speciální oblasti doku sloužícího převážně k informaci uživatele.

Pro ještě hlubší změny je třeba úpravit samotné nastavovací (konfigurační) soubory, nacházející se ve skrytém adresáři ~/.config/openbox.

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. Openbox Developer Dana Jansens [online]. [cit. 2017-10-24]. Dostupné online. (anglicky) 
  2. JANSENS, Dana. User:DanaJansens - Openbox [online]. [cit. 2017-10-24]. Dostupné online. (anglicky) 
  3. Openbox Window Manage [online]. Rev. 2015-03-04 [cit. 2017-10-24]. Dostupné online. (anglicky) 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]