Omegle

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Omegle
Logo
Charakter stránkyinternetová stránka a podnik
URLomegle.com
Datum spuštění25. března 2009
Datum ukončení8. listopadu 2023
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Omegle (ou-me-gul) byla internetová chatovací stránka, která umožňovala lidem chatovat a sblížit se s ostatními, aniž by se registrovali. Stránka náhodně spárovala pár uživatelů, kde pak používala slova „You“ a „Stranger“, nebo v případě Spy módu „Stranger 1“ a „Stranger 2“. Stránku vytvořil 18letý Leif K. Brooks a veřejnosti byla zpřístupněna 25. března 2009. Po necelém měsíci dosáhlo Omegle kolem 150 tisíc návštěv za den a později zavedlo i videochat. Omegle je přirovnáváno k AOLu z počátku 90. let. Mezi další podobné služby patří například Tinychat a Whisper.

Vlastnosti[editovat | editovat zdroj]

Omegle nejprve nabízelo pouze náhodně spárovaným uživatelům textový chat. V roce 2010, stránka zavedla videochat, který páruje uživatele s webkamerou a mikrofonem. Tento videochat má také textovací okénko. V roce 2011 byla zavedena nový mód Spy. V tomto módu, též známém jako dotazovacím módu, uživatelé mají dvě možnosti, a to buď být takzvaný „špion“ a položit uživatelům otázku nebo o ní diskutovat s jiným uživatelem. Uživatel v roli špiona zadá otázku a může vidět diskuzi, ale nemůže do diskuze zasahovat a může chat kdykoliv ukončit, aniž by diskutující ukončili diskuzi. Pokud si uživatel vybere diskutování otázky, jako v normálním textovém módu, uživatel je spárován s jiným uživatelem, dokud se jiný uživatel nerozhodne ukončit diskuzi, a/nebo odpovídat na novou otázku.

V roce 2012, Omegle přidalo novou možnost do textového a video módu, a to možnost přidání zájmů. Přidání zájmů může spárovat uživatele se společnými zájmy. Pokud se tento uživatel nenajde, je uživatel spárován s náhodným uživatelem. V roce 2013 byla nemonitorovaná verze videochatu otevřena každému staršímu 13 let, jehož vysílání neobsahuje sexuální scény. Video sekce se sexuálním podtextem je povolena osobám 18 let. V roce 2014, Omegle začalo experimentovat s „Dorm Chatem“, který umožnil uživatelům uvést e-mailovou adresu končící na .edu jako ověření, že jsou spojení s kolejí či univerzitou. Tento chat umožňuje uživatelům chatovat se spolužáky nebo kolegy.

V roce 2015 stránka začala s Captcha zabezpečením, aby snížila počet botů na stránce. To však vedlo k stížnostem, že počet botů je stále vysoký a že zákonné použití je narušeno.

Kontroverze[editovat | editovat zdroj]

Před rokem 2013 stránka necenzurovala příspěvky pomocí filtru vulgárních slov a uživatelé tak lehce mohli narazit na nahotu a sexuální obsah. V lednu 2013 Omegle zavedlo monitorovanou verzi videochatu, která měla omezit nevhodné chování a snížit možnost, že lidé mladší 18 let narazí na potenciálně nevhodný obsah. Toto monitorování je však pouze částečně účinné. K. Brooks potvrdil sporný obsah, zároveň vyjádřil zklamání, jakým způsobem byla stránka využívána. Mimo této cenzurované verze videochatu Omegle nadále poskytoval i videochat nemonitorovaný.

Zrušení stránky[editovat | editovat zdroj]

Dne 8. listopadu 2023 byla stránka jejím tvůrcem ukončena. Toto rozhodnutí je podle tvůrce, kvůli častým útokům na tuto službu, cíleným zvlášť na mladší uživatele, a na ženy, tedy výskyt sextingu a množství robotů propagující různé jiné sociální sítě, jako OnlyFans, Telegram atd.

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku Omegle na anglické Wikipedii.

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]